Wieniec drożdżowy z makiem.



     Witajcie Kochani! Dziś mam dla Was kolejną propozycję na pyszny, pachnący, mięciutki wypiek drożdżowy, a mianowicie na wieniec drożdżowy z makiem. Przyznam się, że to ciasto robiłam po raz pierwszy i jestem zachwycona efektem! Już podczas wyrabiania miało idealną konsystencję, łatwo się z nim pracowało, było miękkie, co zapowiadało fantastyczny efekt. Bardzo ładnie wyrosło i apetycznie się zarumieniło, ale dopiero po przekrojeniu ukazało swoją niesamowitą urodę. Wszyscy zgodnie stwierdzili, że ciasto ma idealny, wręcz świąteczny, smak. Sprawdzi się w Święta Wielkanocne i Bożego Narodzenia, choć w wersji świątecznej warto do masy makowej dodać garść drobno posiekanych orzechów. Szczerze polecam!


Składniki na wieniec drożdżowy z makiem na formę o średnicy 30 cm i wysokości 10 cm:
ZACZYN:
600 g mąki tortowej
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml ciepłego mleka
RESZTA SKŁADNIKÓW CIASTA:
100 ml ciepłego mleka
2 jajka
100 g cukru
2 łyżki domowego cukru waniliowego 
125 roztopionego, letniego masła

NADZIENIE:
250-300 g maku
400-450 ml mleka
1-2 łyżki masła
6 łyżek miodu lub cukru
2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej lub pomarańczowej
1 jajko

     Mak wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut, po tym czasie odkrywamy pokrywkę, zwiększamy nieco grzanie i cały czas mieszając odparowujemy resztę mleka. Jeśli mamy mniej cierpliwości możemy mak odcedzić na drobnym sicie wyłożonym gazą lub cienką ściereczką. Sparzony mak mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa na drobnym sicie (jeśli używamy maku suchego mielonego należy mak zalać szklanką wrzącego mleka, dobrze wymieszać i gotowe :)). Do zmielonego maku dodajemy masło, stawiamy na średnim ogniu i mieszamy, aż się masło rozpuści i wchłonie. Następnie dodajemy miód lub cukier, skórkę z cytryny lub pomarańczy i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Studzimy. Jajko roztrzepujemy mątewką i połowę dodajemy do masy makowej, a pozostałą część zostawiamy do wysmarowania uformowanego ciasta.

     Drożdże rozcieramy z mlekiem i cukrem. Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej wgłębienie i wlewamy weń rozczyn. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość. Po tym czasie dodajemy resztę mleka, jajka, cukier, cukier waniliowy i wyrabiamy (mikserem lub ręcznie) gładkie ciasto. Po co najmniej 5 minutach wyrabiania dodajemy roztopione, letnie masło i dalej wyrabiamy kolejne 5 minut. Elastyczne, miękkie ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto powinno co najmniej podwoić objętość.

     Gdy ciasto jest już gotowe przekładamy je na stolnicę lub blat oprószony mąką i delikatnie wyrabiamy, żeby je nie nieco odgazować, a następnie dzielimy na 2 równe części. Każdą z nich wałkujemy na dość cienkie placki o długości zbliżonej do obwodu formy (u mnie o długości około 65 cm).


Na placku rozkładamy połowę porcji nadzienia pozostawiając 1-2 cm rant niepokryty masą.


Następnie ciasto zwijamy w roladę, tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta. Gotowe rolady zlepiamy ze sobą z jednej strony.


Ostrym nożem nacinamy ciasto wzdłuż do połowy głębokości rolad.


Teraz zaplatamy na przemian, tworząc warkocz.



Gotowe ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Do pieczenia można użyć też standardowej blaszki z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Końce warkocza sklejamy ze sobą tworząc wieniec. Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy no około 40 minut do ponownego wyrośnięcia. Na 15 minut przed końcem wyrastania rozgrzewamy piekarnik do temperatury 165-170 stopni C. Wyrośnięte ciasto smarujemy pozostałą częścią roztrzepanego jajka i wkładamy do nagrzanego piekarnika.


Pieczemy około 50-60 minut, czyli do chwili aż się apetycznie zarumieni, a wetknięty weń patyczek po wyjęciu będzie suchy. Jeśli ciasto zbyt szybko się rumieni wierzch przykrywamy folią aluminiową. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie. Przestudzone wyjmujemy z formy i wierzch dekorujemy cukrem pudrem. Gotowe!!!
      Więcej o tym jak upiec idealne ciasto drożdżowe znajdziecie tutaj. :)




Komentarze

  1. Co za piękności!! Tyle świetnych przepisów dajesz, juz sama nie wiem co na te święta będę robić!! Chyba z kuchni nie wyjdę przez 3 doby!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Dziękuję Kochana! No cóż, staram się jak mogę ;) a tak naprawdę dopiero się rozkręcam!
      Pozdrawiam cieplutko!

      Usuń
  2. Fantastyczny!
    Naprawdę niesamowicie puchaty Ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj wpadam na spory kawałek, uwielbiam drożdżowe ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie mogę się nachwalić Twoich wypieków drożdżowych, perfekcyjne!

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam,... aż cieknie ślinka na sam widok! Idealnie zapleciony!

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że Ci się podoba. Zaręczam, że jest również pyszny :)

      Usuń
  7. Makowiec wyglada tak apetycznie ze natychmiast bym jadla ale go nie mam i napewno zrobie ale vzy tak bedzie wygladal jak twuj to nie wiem dziekuje za cudowny przepis na makowca.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis Ci się spodobał :) Szczerze polecam i czekam na efekty!
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  8. I like cakes with poppy seed, and this wreath looks great! ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you very much Dragana! I invite you to a piece of cake :) Have a nice evening!

      Usuń
  9. Mniam jakie pyszności :)
    Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie Wielkanocnym na moim blogu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) Dziękuję również za zaproszenie! Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  10. ale ten wieniec wyszedł Ci znakomity, muszę taki zrobic bo przepis jest bardzo fajny :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! Cieszę się, że przepis Ci się spodobał. Niecierpliwie oczekuję efektów :)

      Usuń
  11. Cudowny :) to ja poproszę o kawałeczek do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. jak mam tylko prostokątną blachę ??? czy ciasto jest łatwe w przygotowaniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli masz doświadczenie w przygotowywaniu ciast drożdżowych, to nie będzie problemu w jego przygotowaniu :) Jeśli chodzi o blachę to można spróbować przygotować w prostokątnej, przygotowałabym jednak wałek z folii aluminiowej, żeby włożyć w środek zamiast komina, albo jakiś żaroodporną szklankę :) Polecam :)

      Usuń

Prześlij komentarz