Rolada piernikowa z marcepanowym kremem.


     Wspaniała, mięciutka, delikatna biszkoptowa rolada, świątecznie uperfumowana przyprawą do piernika, przełożona pysznym marcepanowym kremem to idealna propozycja na Bożonarodzeniowy stół. Jest tak dobra, że zniknęła w ciągu jednego popołudnia. Polecam!


Składniki na roladę piernikową z marcepanowym kremem:
BISZKOPT:
3 jajka
3/4 szklanki cukru
3 łyżki oleju
2/3 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao
1 i 1/2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika

     Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie cały czas miksując, porcjami dodajemy cukier. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C. Gdy masa jest już sztywna i lśniąca wyłączamy mikser i zamieniamy go na trzepaczkę bądź szpatułkę. Do białek dodajemy żółtka, olej i delikatnie mieszamy trzepaczką lub szpatułką, na końcu porcjami dodajemy przesiane suche składniki, za każdym razem dokładnie mieszając. Tak powstałe ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę (standardową z wyposażenia piekarnika) i pieczemy w lekko nagrzanym piekarniku około 12-15 minut (do suchego patyczka).
     Na blacie rozkładamy wilgotną ściereczkę (porządnie zmoczoną i dobrze wyciśniętą). Upieczone, gorące ciasto wykładamy na wilgotną ściereczkę w ten sposób, że spód z papierem jest na wierzchu. Następnie ściągamy papier i zwijamy ciasto razem ze ściereczką. Tak przygotowaną roladę odkładamy do całkowitego wystudzenia. 

NASĄCZENIE:
10-12 łyżek gorącej wody
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soku z cytryny

     Miód rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy sok z cytryny i mieszamy.

KREM MARCEPANOWY:
400 g dobrze schłodzonej śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru (do smaku)
200 g marcepanu
kilka łyżek wrzątku
1-2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)

     Śmietanę ubijamy na sztywną pianę. Marcepan rozgniatamy widelcem, dodajemy kilka łyżek wrzątku (i opcjonalnie soku z cytryny), aż uzyskamy gładką pastę. Do ubitej piany dodajemy marcepan, jeszcze chwilę ubijamy i ewentualnie dosładzamy do smaku.

     Zimną roladę rozwijamy, równomiernie nasączamy ponczem, smarujemy masą i ściśle zwijamy w roladę. Tak powstałe ciasto zawijamy w folię aluminiową lub spożywczą i przekładamy do lodówki na około 2 godziny. 

POLEWA:
150 g dobrej klasy czekolady mlecznej
kilka łyżek śmietany słodkiej (18 lub 30%)

     Czekoladę wraz ze śmietaną rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dokładnie mieszamy i dekorujemy schłodzone ciasto. Wierzch posypujemy cukrowymi lub czekoladowymi ozdobami. Gotowe!



https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4

Przepis dodaję do akcji:
Dobrze wypieczone Święta.


74embed yooklatgkfhimycawmx4cmm9fkqcwgzz

Komentarze

  1. Agnieszko cudowna roladka :-) wygląda wspaniale :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pięknie wygląda, nic tylko zajadać:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ALe smaka narobiłaś! nie mogę takich rzeczy przeglądać na noc, teraz nie zasnę! cudownie wygląda, jeszcze z marcepanem, mhmmm

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No Kochana, nie wiem na co czekasz :) Zapraszam (upieklam na jutro dwie takie rolady, chętnie się podzielę). Pozdrawiam cieplutko!!!

      Usuń
  4. Na widok tej rolady dopadł mnie ślinotok - wygląda przepysznie - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Divan praznični rolat ♥ Volim marcipan, volim đumbir, sve je po mom ukusu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczne zestawienie smaków:) urzekła nas też bardzo delikatna dekoracja rolady:)
    Super!

    OdpowiedzUsuń
  7. Boska rolada, a udekorowanie wprost bajeczne :)
    Cudo :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniale wygląda. Jak puszek. I tak ślicznie udekorowana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodam jeszcze, że smakuje wybornie :)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  9. Klimatyczna jest ta dekoracja w gwiazdki.

    OdpowiedzUsuń
  10. piernik i marcepan, obłędne połączenie :-) przy okazji, życzę pięknych Świąt :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo!
      Ja również Tobie i Twoim bliskim, życzę pięknych, spokojnych Świąt! Znając Ciebie będą one wyjątkowo smaczne :))

      Usuń

  11. Agnieszko życzę Ci i całej Twojej rodzince wspaniałych świąt - pozdrawiam Halina :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Halinko, dziękuję bardzo za życzenia! My również życzymy Tobie i Twojej fantastycznej rodzince zdrowych, wesołych, niezapomnianych Świąt!

      Usuń
  12. Prawdziwie świąteczny wypiek! Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ja nie lubię marcepanu, ale mój A. byłby zachwycony :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z bitą śmietaną rolada smakuje równie dobrze :) Polecam i pozdrawiam cieplutko!

      Usuń
  14. Wszystkiego co najlepsze w nadchodzącym 2016 roku życzy Marzynia :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kochana! Tobie również życzę aby ten rok był niezapomniany (oczywiście z powodu samych dobrych rzeczy), abyś była szczęśliwa i aby Twój uśmiech dawał szczęście innym! Pozdrawiam!

      Usuń
  15. Pyszna, piękna no i ten marcepan... ach zatęskniłam aż do Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Szukając jakiegoś przepisu trafiłam na stronę "rozpustne gotowanie' i tam -jako polecane - zobaczyłam tę roladę i słowo "marcepan". Z wrażenia i obawy, że reklama "ucieknie" porzuciłam poszukiwany przepis i się nie rozczarowałam. Bardzo dziękuję za wspaniały przepis. Potem wróciłam na "rozpustną" stronę i też jestem bardzo zadowolona.Tak więc podwójne podziękowanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D Ten komentarz wywołał ogromny uśmiech na mojej twarzy! Dziękuję za przemiły komentarz i ogromnie się cieszę, że rolada się udała ;) Ściskam ogromnie i pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  17. Ta rolada z marcepanowym kremem od wielu lat jest obowiązkiem na stole w każde święta.

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale śliczna, z tymi gwiazdkami. Niechcący "wpadłam" na przepis, ale nie żałuję, Chowam do zapisków. Pozdrawiam. Elżbieta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę Elu, zapraszam częściej 😊
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  19. O losie zapomniałam dodać olej , i tak piękna i pyszna wyszła , już połowy nie ma 😂

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz