środa, 28 października 2015

Oryginalne włoskie ciasto na pizzę.


     Macie ochotę na przepyszną pizzę na cienkim cieście? A może wolicie pizzę na grubym, puszystym, bardziej mięciutkim? Ja wolę na cienkim, za to mąż uwielbia pizzę na grubszym. Długo szukałam przepisu na idealne ciasto, które zadowoliło by każdego. Oczywiście najlepszym okazało się to, na które przepis mama dostała od koleżanki wiele lat temu. Owa koleżanka recepturę przywiozła z Włoch, więc jest to oryginalny przepis na idealną włoską pizzę. Bardzo dobrze się pracuje z tym ciastem, jest elastyczne, bardzo ładnie wyrasta, jest miękkie i smaczne. Polecam!!!


Składniki na oryginalne włoskie ciasto na pizzę:
30 g świeżych drożdży
1 i 1/4 szklanki letniej wody
szczypta cukru
3 i 1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki oliwy

     Drożdże mieszamy z 1/4 szklanki letniej wody oraz z cukrem i stawiamy w ciepłym miejscu, by wyrosły. Mąkę i sól przesiewamy do miski, robimy wgłębienie i lejemy w nie drożdże, resztę wody i oliwę. Dobrze wyrabiamy i odstawiamy na 30-45  minut, aż ładnie wyrośnie. Jeśli przygotowujemy pizzę na grubym cieście to tę porcję dzielimy na dwa kawałki, jeśli na cienkim to porcję ciasta dzielimy na trzy kawałki. Piekarnik wraz z blachą do pieczenia nagrzewamy do temperatury 200 stopni C. Przygotowane ciasto wałkujemy, układamy na papierze do pieczenia, smarujemy sosem pomidorowym lub serowym, układamy dodatki, skrapiamy oliwą i wkładamy do rozgrzanego do piekarnika wprost na gorącą blachę. Pieczemy około 12 minut (na grubym cieście około 15). Gotowe!
     Jeśli nie macie pomysłu jak przygotować sos lub jakich użyć dodatków polecam pizzę neapolitańską z brokułem. Jeśli uważacie, że dodatek oliwy jest zbyt duży polecam inny sprawdzony przepis na włoskie ciasto drożdżowe idealne na pizzę lub calzone.





41 komentarzy:

  1. Mi rodzinny Włoch mówił,że do oryginalnego ciasta nie dodaje się drożdży, ponoć tak robią w Palermo ;) Bez drożdży jest cienkie i chrupiące, ale ja tam pizzy nie jadam to się nie znam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z przepisami kuchni włoskiej jest tak, że każda gospodyni ma swój własny i każda twierdzi, że to ten właśnie jest oryginalny i jedyny ;) Więc co region to inny oryginalny przepis :) Nam ten bardzo smakuje i właśnie ten szczególnie polecam ;) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Uwielbiam pizzę i też mam swoje sprawdzone sposoby. Z chęcią wypróbuję twój przepis. Pizza wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ostatnie zdjęcie to jest przed upieczeniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, już po. To dzieło mojej trzyletniej latorośli :) Robienie pizzy to również świetna zabawa dla najmłodszych ;D

      Usuń
    2. No to chyba się piekarnik nie włączył bo ciasto wygląda jak surowe...

      Usuń
    3. :) Zaręczam, że jest upieczone (no może bardziej od spodu, gdyż blacha była dobrze nagrzana). Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Ja lubię pizzę raz na cienkim cieście, raz na grubym i puszystym :) Zależy od dnia i od składników na pizzy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więc polecam Ci wypróbować ten przepis ;) Jedną porcję możesz upiec cienką, drugą grubą i wtedy porównasz i ocenisz :) Pozdrawiam cieplutko Agnieszko!

      Usuń
  5. Witam :) Czy na pewno 3/4 szklanki oliwy ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, na pewno :) Choć jakby się uprzeć można dać pół szklanki i też będzie smaczne, choć już nie tak bardzo jak w oryginalnej wersji :)
      Pozdrawiam ;)

      Usuń
  6. Ten przepis to zbrodnia na zbrodni. Najważniejsze, że smakuje autorce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam najpierw spróbować, a później oceniać :)

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. To jest przepis na ciasto, dodatki według własnych upodobań.

      Usuń
  8. Moze wszystkie skladniki by mniej więcej pasowały, ale co ojeju czy oliwy to duża przesada - 3 lub 4 łyżki ale nigy w życiu tyle , mam kilka przepisow orginalnych włoskich ale tak jak ktos powiedzial co gospodyni to inny przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak. Ciasto z taką ilością oliwy zupełnie inaczej zachowuje się podczas pieczenia, ma idealny smak, jest puszyste i miękkie w środku i na zewnątrz, ale ma chrupiący spód. Przepis może wydawać się kontrowersyjny, ale naprawdę polecam :)

      Usuń
  9. Jadałam w różnych rejonach Włoch pizzę. Ciasto było cieniutkie jak papier, bez wyczuwalnych drożdży. Często miałam wrażenie, że jem pizzę na tortilli :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. co oczywiście nie znaczy, że Twój przepis jest zły :-)) ciekawi mnie ta ilość oliwy z oliwek... muszę chyba wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie ostatnio zrobiłam taką cieńszą pizzę i przed podaniem składałam ją na pół, coś pysznego! Bardzo polecam!

      Usuń
  11. Przepis kontrowersyjny, ale wypróbowałem. Muszę przyznać, że nigdy nie jadłem lepszej pizzy. Mistrzostwo, polecam.
    Marek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wspaniale! Bardzo się cieszę, że smakowała :)

      Usuń
  12. Podstawowa rzecz, ciasta nigdy nie wałkujemy, rozciągamy tylko rękami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście jak ktoś umie :) Mi rozciąganie nie bardzo wychodzi, dlatego wałkuję :D Dzięki za cenna uwagę i pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  13. Czesc Agnieszka!Niedawno wyprobowalam ten przepis.Jest po prostu super!!!Rewelacja!Moj babelek pomagal mi w dekoracji tej pysznej pizzy tak jak Twoj.Buziaki,pa!Angelika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Angela! Bardzo się cieszę, że przepis przypadł Wam do gustu :) Noah miał pewnie ubaw, a Ty dużo sprzątania ;) Chętnie skosztowałabym Waszej pizzy! Pozdrawiam cieplutko!!!

      Usuń
  14. Hej!Jedna zrobilam z kozim serem,miodem i orzechami wloskimi.Moze ja znasz.Tutaj jest dosyc popularna.Wyszla mi przepyszna!Nastepnym razem zrobie ja dla Dawida i Leti bo tez za nia przepadaja.Pozdrawiam mocno!Angelika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O takiej wersji nie słyszałam. Podmienię ser kozi na krowi (nie przepadam za kozim nabiałem) i zrobię. Ciekawe co na to reszta mięsożernej rodziny ;) Może im posmakuje. Dla mnie brzmi całkiem apetycznie :) Pozdrawiam cieplutko i buziaczki dla całej rodzinki :D

      Usuń
  15. Ciasto rewelacja!!!! Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja dziękuję za zaufanie ;) Bardzo mi miło, pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  16. Przepis intrygujący, planuje sprawdzić. To może jeszcze jakiś równie oryginalny przepis na sos :) lub sprawdzony patent ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, bardzo polecam! Jeśli chodzi o sos to ja zazwyczaj robię tak: cebulę drobno kroję, rumienię na tłuszczu, pod koniec dodaję posiekany ząbek czosnku. Po minucie dodaje 1 puszkę pomidorów krojonych bez skóry lub passate pomidorową i doprawiam solą, oregano i bazylią. Duszę około 5 minut, a następnie odkrywam patelnię i redukuję sos do otrzymania porządnej konsystencji. Jeśli lubisz sos w wersji ostrzejszej przed końcem gotowania dodaj odrobinę ostrej papryki lub chilli. Na koniec doprawiam szczypta cukru i ewentualnie solą, gotowe ;) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  17. Naprawdę najlepszy przepis na pizzę, tylko bardziej posoliłabym ciasto.
    Pychotka ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Baaardzo się cieszę, że przepis się sprawdził ;) Dziękuję, za komentarz i pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  18. Witam, mam tylko jedno pytanie Jakiej najlepiej uzyc mąki bo to chyba jest dosc bardzo istotne Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze używam dobrej jakości mąki tortowej (Basia lub młyn Ludwikowice). Pozdrawiam serdecznie ;)

      Usuń
  19. Kiedyś miałam okazję jeść prawdziwą włoską pizzę i pamiętam do dziś ten doskonały smak... Mam teraz ambitne wyzwanie, aby spróbować samodzielnie zrobić taką włoską pizzę. Trening czyni mistrza, prawda? ;) Jutro wypróbuję przepis z tego posta :D

    OdpowiedzUsuń