Masa makowa z maku mielonego- bakaliowa.


     Dziś przygotowuję moją ulubioną masę makową z maku mielonego (suchego). Jest o wiele szybsza w przygotowaniu od tej klasycznej (gdzie mak mielimy samodzielnie), ale równie pyszna. Bardzo polecam!



 Składniki na Masę makową z maku mielonego- bakaliową:
2 opakowania maku mielonego po 200 g (400 g)
400 ml mleka
25 g masła
100 g cukru
1 łyżka domowego cukru waniliowego
3-4 łyżki miodu
3-4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy lub cytryny
100 g sparzonych wrzątkiem rodzynek
100 g żurawiny
50 g posiekanych suszonych moreli
150 g mieszanki dowolnych orzechów, drobno posiekanych
kilka kropel aromatu (u nas zawsze arakowy, ale może być też migdałowy)

     Mleko wlewamy do garnka, dodajemy masło, suchy mak i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gdy mak wchłonie cały płyn wyłączamy grzanie, dodajemy kolejno cukier, cukier waniliowy, miód, bakalie i dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest za mało słodka dodajemy miodu do smaku. Na końcu dodajemy kilka kropel aromatu, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Tak przygotowaną masę możemy przechowywać w lodówce 4-5 dni.

DODATKOWO:
3 jajka
10 g drożdży roztartych w 3 łyżkach ciepłego mleka

     Przed pieczeniem makowca rozcieramy drożdże w mleku, dodajemy do masy makowej razem z żółtkami, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do maku i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Teraz masa makowa jest gotowa do nadziewania ciasta. 

     Dzięki dodatkowi jajek masa nie będzie się rozpadać, natomiast dzięki drożdżom nie będzie twarda i ubita, a delikatna i puszysta.



Komentarze

  1. W Wigilię taką masę jemy z ciasteczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za cenne podpowiedzi. Nie pomyślałam o dodaniu drożdży do masy makowej. Pozdrawiam cieplutko i życzę duuuużo zdrowia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ pysznie wygląda to ciasto

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy taka masa może być użyta do makowca?

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy przy takiej małej ilości tłuszczu mak jest wilgotny po upieczeniu?

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda na naprawdę pyszną masę makową! Przepis wydaje się prosty i szybki – idealny do przygotowania na święta.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz