środa, 19 lutego 2014

Pizza Neapolitańska z brokułami.

   Ostatnio znajomi zaprosili nas na pizzę do jednej z najlepszych pizzerii w naszym mieście. Zapowiadała się niezła wyżerka, bo lokal istnieje już ładnych parę lat, zawsze są tam tłumy, więc każdy z nas śmiało złożył zamówienie i z niecierpliwością oczekiwał pachnącej, smakowitej pizzy. Po jakimś czasie przyszła pani kelnerka, przyniosła buchające gorącym aromatem talerze i stawiając przed nami nasze wyczekiwane skarby z uśmiechem na twarzy życzyła nam smacznego. Może i nie jestem fachowcem w tej kwestii, ale jakieś doświadczenie mam i nigdy w życiu nie dała bym ludziom jeść czegoś takiego. Pizza na cienkim spodzie była twarda jak kamień, zaś ta na grubym niedopieczona, wręcz surowa, ale to jeszcze nic. Dodatki w ilości znikomej, za to sera (a raczej coś co wyglądało jak ser) gruba warstwa, która miała chyba zamaskować wszelkie niedoskonałości, tyle tylko, że jak "to" się rozpuściło zalało nasze dania tłuszczem, jak by ktoś mi polał pizzę sporą chochlą oleju! Jakaś masakra!!! Oddaliśmy zamówione pizze i przenieśliśmy się do nas. Po godzinie pizza była już w piecu, a po chwili każdy miał przed nosem pachnący ziołami i warzywami placek. Do tego sos czosnkowy, swojski, ziołowy sos pomidorowy i kieliszek wina. Pycha!!!
   Przepis na tę pizzę jest już z nami ponad piętnaście lat, przywiozła go z Włoch znajoma mojej mamy. Próbowałam wielu przepisów, ale ten jest idealny. Ciasto jest miękkie i wspaniale smakuje. Nie ma znaczenia, czy pizzę przygotowujemy na cienkim, czy grubym spodzie, bo w obu przypadkach jest niesamowicie smaczna. Do tego własnoręcznie przygotowany sos pomidorowy, garść dodatków i gotowe!!! Polecam!!!

Składniki na pizzę Neapolitańską z brokułem
CIASTO:
30 g świeżych drożdży
1 i 1/4 szklanki letniej wody
szczypta cukru
3 i 1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki oliwy
SOS:
2 łyżki oliwy
2 cebule
5 pomidorów (lub 2 puszki krojonych pomidorów)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka świeżej posiekanej bazylii (lub łyżeczka suszonej)
1 łyżeczka cukru
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
DODATKI
1 pomidor
5 pieczarek
1 cebula
1 garść kukurydzy konserwowej
200 g ugotowanych brokułów
300 g kiełbasy wiejskiej
200-300 g mozzarelli lub sera żółtego
     Przygotowujemy ciasto. Drożdże mieszamy z 1/4 szklanki letniej wody, z cukrem i stawiamy w ciepłym miejscu, by wyrosły. Mąkę i sól przesiewamy do miski, robimy wgłębienie i lejemy w nie drożdże, resztę wody i oliwę. Dobrze wyrabiamy i odstawiamy na chwilę, aż ładnie wyrośnie, następnie dzielimy na pół i z każdego kawałka formujemy okrągły placek.
     Sos. Na oliwie podsmażamy pokrojoną cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidory, przecier pomidorowy i przyprawy. Przykrywamy pokrywką i dusimy, aż uzyskamy gęsty sos.
     Na każdym placku rozsmarowujemy porcję sosu i układamy pokrojone pomidory, pieczarki, cebulę, kiełbasę, brokuły, posypujemy kukurydzą i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Po około 10 minutach układamy mozzarellę i pieczemy, aż ciasto się zarumieni. Gotowe!!!
     Warto przygotować sos czosnkowy do polania pizzy.
SOS CZOSNKOWY:
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
150 g jogurtu naturalnego
szczypta soli
1 łyżka majonezu (opcjonalnie)
     W miseczce mieszamy wszystkie składniki sosu i gotowe ;-)

4 komentarze: