Witajcie Kochani! Dziś mam dla Was kolejną propozycję na pyszny, pachnący, mięciutki wypiek drożdżowy, a mianowicie na wieniec drożdżowy z makiem. Przyznam się, że to ciasto robiłam po raz pierwszy i jestem zachwycona efektem! Już podczas wyrabiania miało idealną konsystencję, łatwo się z nim pracowało, było miękkie, co zapowiadało fantastyczny efekt. Bardzo ładnie wyrosło i apetycznie się zarumieniło, ale dopiero po przekrojeniu ukazało swoją niesamowitą urodę. Wszyscy zgodnie stwierdzili, że ciasto ma idealny, wręcz świąteczny, smak. Sprawdzi się w Święta Wielkanocne i Bożego Narodzenia, choć w wersji świątecznej warto do masy makowej dodać garść drobno posiekanych orzechów. Szczerze polecam!
Składniki na wieniec drożdżowy z makiem na formę o średnicy 30 cm i wysokości 10 cm:
ZACZYN:
600 g mąki tortowej
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml ciepłego mleka
RESZTA SKŁADNIKÓW CIASTA:
100 ml ciepłego mleka
2 jajka
100 g cukru
2 łyżki domowego cukru waniliowego
125 roztopionego, letniego masła
NADZIENIE:
250-300 g maku
400-450 ml mleka
1-2 łyżki masła
6 łyżek miodu lub cukru
2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej lub pomarańczowej
1 jajko
Mak wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut, po tym czasie odkrywamy pokrywkę, zwiększamy nieco grzanie i cały czas mieszając odparowujemy resztę mleka. Jeśli mamy mniej cierpliwości możemy mak odcedzić na drobnym sicie wyłożonym gazą lub cienką ściereczką. Sparzony mak mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa na drobnym sicie (jeśli używamy maku suchego mielonego należy mak zalać szklanką wrzącego mleka, dobrze wymieszać i gotowe :)). Do zmielonego maku dodajemy masło, stawiamy na średnim ogniu i mieszamy, aż się masło rozpuści i wchłonie. Następnie dodajemy miód lub cukier, skórkę z cytryny lub pomarańczy i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Studzimy. Jajko roztrzepujemy mątewką i połowę dodajemy do masy makowej, a pozostałą część zostawiamy do wysmarowania uformowanego ciasta.
Drożdże rozcieramy z mlekiem i cukrem. Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej wgłębienie i wlewamy weń rozczyn. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość. Po tym czasie dodajemy resztę mleka, jajka, cukier, cukier waniliowy i wyrabiamy (mikserem lub ręcznie) gładkie ciasto. Po co najmniej 5 minutach wyrabiania dodajemy roztopione, letnie masło i dalej wyrabiamy kolejne 5 minut. Elastyczne, miękkie ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto powinno co najmniej podwoić objętość.
Gdy ciasto jest już gotowe przekładamy je na stolnicę lub blat oprószony mąką i delikatnie wyrabiamy, żeby je nie nieco odgazować, a następnie dzielimy na 2 równe części. Każdą z nich wałkujemy na dość cienkie placki o długości zbliżonej do obwodu formy (u mnie o długości około 65 cm).
Na placku rozkładamy połowę porcji nadzienia pozostawiając 1-2 cm rant niepokryty masą.
Następnie ciasto zwijamy w roladę, tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta. Gotowe rolady zlepiamy ze sobą z jednej strony.
Ostrym nożem nacinamy ciasto wzdłuż do połowy głębokości rolad.
Teraz zaplatamy na przemian, tworząc warkocz.
Gotowe ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Do pieczenia można użyć też standardowej blaszki z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Końce warkocza sklejamy ze sobą tworząc wieniec. Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy no około 40 minut do ponownego wyrośnięcia. Na 15 minut przed końcem wyrastania rozgrzewamy piekarnik do temperatury 165-170 stopni C. Wyrośnięte ciasto smarujemy pozostałą częścią roztrzepanego jajka i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 50-60 minut, czyli do chwili aż się apetycznie zarumieni, a wetknięty weń patyczek po wyjęciu będzie suchy. Jeśli ciasto zbyt szybko się rumieni wierzch przykrywamy folią aluminiową. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie. Przestudzone wyjmujemy z formy i wierzch dekorujemy cukrem pudrem. Gotowe!!!
Więcej o tym jak upiec idealne ciasto drożdżowe znajdziecie tutaj. :)
Wspaniały wieniec :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo!
UsuńCo za piękności!! Tyle świetnych przepisów dajesz, juz sama nie wiem co na te święta będę robić!! Chyba z kuchni nie wyjdę przez 3 doby!
OdpowiedzUsuń:) Dziękuję Kochana! No cóż, staram się jak mogę ;) a tak naprawdę dopiero się rozkręcam!
UsuńPozdrawiam cieplutko!
Fantastyczny!
OdpowiedzUsuńNaprawdę niesamowicie puchaty Ci wyszedł :)
Dziękuję bardzo! Pozdrawiam!
UsuńDzieło sztuki ;)
OdpowiedzUsuńAż się rumienię, dzięki!!!
UsuńOj wpadam na spory kawałek, uwielbiam drożdżowe ciasta:)
OdpowiedzUsuńŚpiesz się Madziu, właśnie robię kawę :)
Usuńnie mogę się nachwalić Twoich wypieków drożdżowych, perfekcyjne!
OdpowiedzUsuń:D Jak miło! Dzięki ;)
Usuńmniam,... aż cieknie ślinka na sam widok! Idealnie zapleciony!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuńcudny ten wieniec
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńPrzepięknie Ci wyszedł!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że Ci się podoba. Zaręczam, że jest również pyszny :)
UsuńMakowiec wyglada tak apetycznie ze natychmiast bym jadla ale go nie mam i napewno zrobie ale vzy tak bedzie wygladal jak twuj to nie wiem dziekuje za cudowny przepis na makowca.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis Ci się spodobał :) Szczerze polecam i czekam na efekty!
UsuńPozdrawiam serdecznie!!!
Piękny i smaczny wianuszek :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak! Pozdrawiam cieplutko!!!
UsuńI like cakes with poppy seed, and this wreath looks great! ♥
OdpowiedzUsuńThank you very much Dragana! I invite you to a piece of cake :) Have a nice evening!
UsuńMniam jakie pyszności :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do wzięcia udziału w konkursie Wielkanocnym na moim blogu i pozdrawiam serdecznie :)
Dziękuję bardzo :) Dziękuję również za zaproszenie! Pozdrawiam serdecznie!
Usuńale ten wieniec wyszedł Ci znakomity, muszę taki zrobic bo przepis jest bardzo fajny :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! Cieszę się, że przepis Ci się spodobał. Niecierpliwie oczekuję efektów :)
UsuńWspaniały wieniec :)
OdpowiedzUsuńDzięki! Pozdrawiam cieplutko :D
UsuńCudowny :) to ja poproszę o kawałeczek do kawki :)
OdpowiedzUsuńJuż kroję ;p
UsuńDzięki!!!
Uwielbiam!!!.
OdpowiedzUsuńJa też :)
UsuńJaki dostojny :)
OdpowiedzUsuńDzięki!
Usuńjak mam tylko prostokątną blachę ??? czy ciasto jest łatwe w przygotowaniu?
OdpowiedzUsuńJeżeli masz doświadczenie w przygotowywaniu ciast drożdżowych, to nie będzie problemu w jego przygotowaniu :) Jeśli chodzi o blachę to można spróbować przygotować w prostokątnej, przygotowałabym jednak wałek z folii aluminiowej, żeby włożyć w środek zamiast komina, albo jakiś żaroodporną szklankę :) Polecam :)
Usuń