sobota, 30 kwietnia 2016

Młoda kapusta z pieczarkami i cebulą.


      Uwielbiam młodą kapustę! Nie ważne czy z pieczarkami i cebulą, z pomidorami i kiełbasą, z koperkiem i śmietaną, czy też jako poczciwy colesław z młodej kapusty. Nawet gołąbki z młodej kapusty smakują wyjątkowo, nie wspominając już o kapuśniaku. Dlatego, gdy tylko zacznie się sezon, wcinamy kapustę kilka razy w tygodniu. Jeśli nie macie pomysłu na to zdrowe warzywo polecam ten przepis!


Składniki na młodą kapustę z pieczarkami i cebulą:
1 duża cebula lub 2 mniejsze
500 g pieczarek
1 średnia główka młodej kapusty
sól
pieprz
2 łyżki posiekanego koperku
ewentualnie 1 łyżeczka mąki
olej

     Cebulę obieramy, drobno kroimy i wrzucamy na rozgrzany olej (3-4 łyżki), szklimy. Pieczarki myjemy i kroimy w 1,5-2 cm kawałki, dodajemy do cebuli, solimy, pieprzymy i smażymy bez pokrywki około 5 minut, często mieszając. Kapustę myjemy, siekamy i dodajemy do podsmażonej cebuli i pieczarek. Całość smażymy do miękkości (chwilę pod przykryciem, później pokrywkę zdejmujemy, żeby płyn odparował). Na końcu dodajemy koperek i jeszcze raz doprawiamy. Jeśli sok z pieczarek i kapusty nie odparował zagęszczamy go mąką (mąkę rozpuszczamy w odrobinie wody, mieszamy i zalewamy kapustę, smażymy jeszcze minutkę). Gotowe ;)


14 komentarzy:

  1. i jeszcze ziemniaczki do tego i jest obiad cały:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taką kapustkę lubię najbardziej :-) dodaje jeszcze marcheweczkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda super ;) Musze taką zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam! :) ja sezon zaczęłam od gołąbków z młodej kapusty w tym roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jeszcze w tym roku gołąbków nie robiłam, ale przymierzam się w przyszły weekend. Miłej niedzieli Ci życzę ;)

      Usuń
  5. Palce lizac!!!!Angelika

    OdpowiedzUsuń