Gołąbki z młodej kapusty.

     Jak już kiedyś wspominałam uwielbiam kapustę i wszelkie dania z niej przygotowane. Od miesiąca jestem w siódmym niebie, bo często gości na naszym stole. Była już  młoda kapusta z koperkiem i śmietanąsurówka z młodej kapusty, kapuśniaki, bigosik, a teraz przyszła pora na gołąbki. Polecam, bo są pyszne!

Składniki na gołąbki z młodej kapusty
1-2 główki młodej kapusty
1 kg mięsa mielonego (ja użyłam łopatki wieprzowej, którą samodzielnie zmieliłam)
1,5 szklanki nieugotowanego ryżu
2-3 ząbki czosnku
sól
pieprz
0,5 l rosołu (może być z kostki)
     Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i myjemy. W sporym garnku zagotowujemy wodę i wkładamy kapustę, gdy znów zacznie wrzeć gotujemy 3-5 minut (w zależności, czy mamy 1 dużą kapustę to wtedy 5 minut, czy małą, to wtedy 3 minuty) Po tym czasie obracamy kapustę, wyłączamy grzanie i pozostawiamy na kolejne 3-5 minut. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, skracając jednak czas gotowania o 5 minut. Przestudzoną kapustę dzielimy na osobne liście, odcinając z każdego zgrubienia (tzw. nerw) u nasady. Całe, duże liście odkładamy, natomiast tymi uszkodzonymi wykładamy naczynie żaroodporne.
     Mięso przekładamy do sporej miski, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, ryż, doprawiamy solą i pieprzem. W każdy liść wkładamy porcję farszu i zwijamy (w podobny sposób jak krokiety), układamy ściśle obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Gdy gołąbki już są w naczyniu przykrywamy je pozostałymi liśćmi kapusty (ma to uchronić gołąbki przed ewentualnym przypaleniem) i zalewamy rosołem. Przykrywamy pokrywką i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 1,5 godziny. Gotowe! Można je podać z ulubionym sosem. Ja następnego dnia odgrzewam je na patelni i podaje takie przysmażone, pycha!!!


Komentarze

Prześlij komentarz