wtorek, 5 maja 2015

Colesław z młodej kapusty.


     Kocham młodą kapustę! Mięciutka, chrupiąca, pyszna!!! Znacie pewnie już przepis na moją młodą kapustę z koperkiem i śmietaną oraz na tradycyjne gołąbki z młodej kapusty, a dziś przedstawię Wam kolejny przepis z kapustą w roli głównej, czyli na surówkę colesław. Niesamowicie prosta i szybka do zrobienia, a do tego baaardzo smaczna. Polecam!


Składniki na surówkę colesław z młodej kapusty:
1 młoda kapusta
1 duża marchewka
1 cebula
sól
1-2 łyżeczki białego octu winnego (ewentualnie jabłkowego lub soku z cytryny)
2-3 łyżki majonezu (można go zastąpić lub pomieszać ze śmietaną lub jogurtem naturalnym)

     Warzywa myjemy, obieramy, z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście. Kapustę drobniutko sikamy, przekładamy do miski posypujemy szczyptą soli, mieszamy (jeśli robimy surówkę ze "starej" kapusty to wgniatamy sól w kapustę, dzięki temu szybciej zmięknie). Cebulę drobniutko siekamy, dodajemy do kapusty. Marchew ścieramy na średnich oczkach i również dodajemy do kapusty, wszystko mieszamy. Dodajemy najpierw 1 łyżeczkę octu, majonez (u mnie wymieszamy z jogurtem w proporcji 1:1), mieszamy. W razie potrzeby dodajemy resztę octu i trochę soli. Chłodzimy. Surówkę warto przygotować na co najmniej 1 godzinę przed podaniem, wtedy smaki się "przegryzą". Gotowe!!!





6 komentarzy:

  1. Ale mam dziś ochotę na tę surówkę, oj mam wielką:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to nie ma na co czekać, tylko szatkować ;)
      Pozdrawiam cieplutko!

      Usuń
  2. Super propozycja na pyszną surówkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. z młodej kapusty jeszcze nie robiłam, wszystko przede mną :-))

    OdpowiedzUsuń