piątek, 8 maja 2015

Kapuśniak z młodej kapusty ze szpinakiem.


     Szpinak jest jednym z moich ulubionych warzyw, w dodatku jest bardzo zdrowy, dlatego staram się go często używać. Robię z nim zapiekanki, farsze do pierogów lub naleśników, dorzucam do sałaty i do zup. Synek jest przyzwyczajony, że szpinak (lub jarmuż) prawie zawsze w zupie pływa, więc zjada go ochoczo, co oczywiście bardzo mnie cieszy :) Nigdy go nie gotuję, po prostu gdy zupa jest gotowa wyłączam grzanie, wrzucam szpinak, mieszam (nie przykrywam garnka) i gotowe! Zupa zyskuje na smaku i wartościach odżywczych, naprawdę polecam! Tym razem gotowałam kapuśniak z młodej kapusty, szpinak dodał jej koloru i smaku, bardzo nam smakowała. Mam nadzieję, że i wam przypadnie do gustu.


Składniki na kapuśniak z młodej kapusty ze szpinakiem:
1 łyżka oliwy
1 cebula
1 pęczek włoszczyzny (2 marchewki, pietruszka, mały seler, por)
1,5 litra wywaru mięsnego z mięsem (np. rosół)
1 gałązka lubczyku (lub płaska łyżka suszonego)
1 listek laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
1 większy ziemniak
1 mała główka młodej kapusty
sól
pieprz
śmietana słodka
2-3 garście umytego szpinaku

     W garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej obrane i pokrojone marchewki, cebulę, por, seler i pietruszkę. Gdy warzywa już intensywnie pachną i są zarumienione,wlewamy wywar wraz z mięsem, dodajemy lubczyk, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, trochę soli i gotujemy. Po około 10 minutach dodajemy obranego i pokrojonego ziemniaka, a po kolejnych 10 minutach poszatkowaną kapustę. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie, zabielamy śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Wyłączamy grzanie, wrzucamy szpinak, mieszamy (nie przykrywamy garnka) i gotowe! Polecam!!!


14 komentarzy:

  1. Zupa idealna na wiosenny obiad, ileż warzyw, samo zdrowie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja lubię takie pyszne zupki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Excellent and healthy dish! I love everything what's eating with spoon :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupka pyszna :) aż zrobiłam się głodna :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetycznie to wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super zupa i pomysł ze szpinakiem mi się podoba :) też go dodaję gdzie się da, bo lubię szczególnie ten świeży :)
    Pozdrawiam i miłej niedzieli :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak :) Ja korzystam tylko ze świeżego. Jeszcze miesiąc i będę miała w ogródku ;)

      Usuń
  7. Jaka pyszna i wiosenna zupka. Szpinak bardzo fajne połączenie z kapustą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Młody wyławiał szpinak paluszkami i wcinał w pierwszej kolejności. Pozdrawiam :)

      Usuń