sobota, 2 stycznia 2016

Bułeczki drożdżowe- motylki z serem.


     Dziś zapraszam na puchate, delikatne bułki drożdżowe, z aksamitnym, kremowym, serowym nadzieniem. Mówię Wam, niebo w buzi :) Jeśli macie ochotę, zapraszam!


Składniki na bułeczki drożdżowe- motylki z serem (8 sztuk):
CIASTO DROŻDŻOWE:
400 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
180 ml ciepłego mleka
1 jajko
1 żółtko
50 g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego + łyżeczka ekstraktu z wanilii)
60 g roztopionego masła

     Mąkę przesiewamy do misy miksera. Drożdże posypujemy łyżeczką cukru, chwilę czekamy, a następnie dolewamy około 50 ml ciepłego mleka. Tak przygotowany rozczyn wlewamy do mąki i odstawiamy na około 10 minut, czyli aż rozczyn podwoi swoją objętość. Do reszty mleka dodajemy jajko i żółtko i dokładnie mieszamy. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy cukier waniliowy, masę mleczno-jajeczną oraz masło i wyrabiamy gładkie ciasto (około 10 minut). Ciasto ma być elastyczne, ma odchodzić od ścianek misy i tworzyć zwartą, ale mięciutką całość (w razie potrzeby można dodać kilka łyżek ciepłego mleka). Tak przygotowane, dobrze wyrobione ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.

NADZIENIE:
200 g mielonego twarogu (lub naturalnego twarożku kanapkowego)
1 żółtko
przesiany cukier puder (do smaku)
2 łyżki sparzonych i odsączonych rodzynek

     Twaróg, żółtko i cukier puder (1-2 łyżki) miksujemy do otrzymania gładkiej pasty, na koniec dodajemy rodzynki i dokładnie mieszamy.

DO POSMAROWANIA:
białko
2-3 łyżki mleka

     Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, chwilę wyrabiamy, żeby pozbyć się nadmiaru bąbelków powietrza. Następnie ciasto dzielimy na 10 równych porcji, osiem odkładamy a dwie pozostałe dzielimy jeszcze na cztery części. W ten sposób otrzymamy osiem dużych i osiem małych kawałków. Każdy z nich formujemy w zgrabne kulki.


Dużą wałkujemy na cieniutki placek, małą rolujemy w dość cienki wałeczek.


Placek smarujemy nadzieniem,


zawijamy w roladę.


Odwracamy tak, żeby łączenie było u góry.


Teraz brzegi rolady łączymy ze sobą


i odwracamy roladę łączeniem do spodu. Cienkim wałeczkiem oplatamy ciasto po środku,


tworząc czułki motylka.


Teraz jeszcze tylko skrzydełka. Brzegi rolady przecinamy ostrym nożem, ostrożnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia


i wywijamy ciasto w ten sposób, że nadzienie jest widoczne. Jednocześnie trochę rozchylamy, żeby uzyskać kształt skrzydła motyla.


Tak samo postępujemy z drugim skrzydłem i resztą ciasta.


     Tak przygotowane bułki odkładamy jeszcze na około 15-20 minut, żeby jeszcze raz wyrosły (w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni C). 

     Białko ubijamy z mlekiem i smarujemy nim wyrośnięte bułeczki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy na jasno złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika motylki oprószamy cukrem pudrem, gotowe!


     Równie dobrze do masy można dodać smażoną w cukrze skórkę pomarańczową lub cytrynową, albo zmienić nadzienie na masę makową, gęsty dżem lub krem czekoladowy. W każdym przypadku bułeczki będą smakować wybornie. Polecam!


Sposób formowania podpatrzony gdzieś, kiedyś w czeluściach internetu. 

28 komentarzy:

  1. domowe drożdżówki są najlepsze :) i jak pachną podczas pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! I później tak trudno się oprzeć :)

      Usuń
  2. Super i jeszcze z tym nadzieniem. Mniam ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  3. Ale urocze :) Uwielbiam drożdżówki z twarogiem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam drożdżówki i uwielbiam motyle:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więc ten wypiek jest z dedykacją dla Ciebie! ;)

      Usuń
  5. Super motyle!!I wiem,ze Twoje drozdzowki sa najlepsze w swiecie ! Pozdrawiam goraco,Angelika.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha ha! Dziękuję bardzo Kochana! Przyjedź w końcu to upiekę specjalnie dla Ciebie :)

      Usuń
  6. Ale super pomysł!! drożdżówki są pyszne, a takie pięknotki to smakują jeszcze lepiej (o ile to możliwe :D )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i polecam, są naprawdę pyszne ;)

      Usuń
  7. Są przecudne! Ja bym pewnie takich nie umiała :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Divni, pahuljasti leptiri.. ♥ Moglo bi njih par da doleti do mene!
    Pozdravljam te i želim ti sve nabolje u Novoj godini! ❄

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! :) Już lecą do Ciebie! Pozdrawiam serdecznie i Tobie również życzę szczęśliwego Nowego Roku!

      Usuń
  9. Robiłam niedawno takie motylki w wersjach z dżemem i z czekoladą - pycha!

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie jest tajemnicą, że drożdżówki - to nasze ulubione ciasta a pomysł na drożdżowe motyle jest świetny:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Prześliczne te motylki!! :-)

    OdpowiedzUsuń