wtorek, 6 stycznia 2015

Tarta z dyni z żurawiną.


     Dziś obiecane ciasto. Tarta z nadzieniem serowo-dyniowym, przyprawiona cynamonem i innymi korzennymi przyprawami. Jest pyszna! Kruchy spód i słodkie nadzienie zrównoważone odrobiną żurawiny. Jak dla mnie, rewelacja! Polecam!!!



Składniki na tartę z dyni z żurawiną (forma na tart o średnicy 26-28 cm)
CIASTO:
200 g mąki krupczatki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
125 g masła
2 żółtka

NADZIENIE:
300 g puree z dyni (tutaj przepis)
200 g trzykrotnie zmielonego twarogu (może być też ricotta)
2 jajka
125 g brązowego cukru
2 łyżki miodu (u mnie miód z mniszka lekarskiego)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (tutaj przepis)
1 płaska łyżeczka cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta mielonych goździków
skórka otarta z jednej pomarańczy (ekologicznej) lub kilka kropel aromatu pomarańczowego
2 garście świeżej żurawiny

      Na stolnicy mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło i siekamy nożem, aż uzyskamy z ciasta kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka, nadal siekamy nożem, aż składniki się trochę połączą, odkładamy nóż i szybko zagniatamy ciasto (im mniej je ogrzejemy dłońmi, tym bardziej kruche ciasto otrzymamy), wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty (nie wykładamy jej papierem), wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni C. Schłodzone ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy 10 minut.
     Gdy spód tarty się podpieka przygotowujemy nadzienie. Ser mieszamy z dynią, jajkami, cukrem, miodem, ekstraktem waniliowym, przyprawami. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika, wylewamy masę, a wierzch posypujemy żurawiną. Tartę wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy kolejne 35 minut. Gotową tartę po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!!!
      






28 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie wilgotne ciasta! :) że ty jeszcze dynię dostałaś w sklepie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, rewelacyjnie wygląda :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. tarta pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! Dodam jeszcze, że jest pyszna!

      Usuń
  4. no i noworoczna dieta poszła w las... :D wygląda cudownie, na pewno zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dyniowe pyszności dzisiaj :-) świetna tarta, poproszę kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Musi być pyszna, bo wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, dziękuję bardzo! I zapraszam na kawałek ;)

      Usuń
  7. dynię bardzo lubię, a przepis mnie zaintrygował :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pozostaje mi nic innego, jak tylko zachęcić do upieczenia :)

      Usuń
  8. mmm pyszności, już nie mogę się doczekać ponownego sezonu na dynię :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie sezon na dynię trwa cały rok ;)
      Dzięki!!!

      Usuń
  9. Kocham dynię i korzenne przyprawy! Pięknie dobrałaś dodatki!

    OdpowiedzUsuń
  10. Połączyłaś w jedno ciasto prawie wszystkie nasze ulubione smaki! Nigdy tarty nie robiłyśmy, chyba najwyższy czas to zmienić, ale dopiero jak się na uczelni zrobi "luźniej" :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dla mnie również rewelacja, aż chce się jeść :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszności :) Zjadłabym z przyjemnością! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Takie korzenne to ja bardzo lubię , fajny pomysł na dynię w tarcie

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszna! Mam jeszcze dynię i też mam w planie tartę :)

    OdpowiedzUsuń