Mus cappuccino.


     Witajcie Kochani! Dziś mam dla Was przepis na pyszny, kremowy, puszysty mus o bajecznym kawowym smaku, a mianowicie mus cappuccino. Deser ten jest łatwy w przygotowaniu, ale zachwycający smakiem. Nie tylko dla miłośników kawy ;) Zapraszam!!!



Składniki na mus cappuccino: na dwie porcje
2 płaski łyżeczki żelatyny
2 łyżki zimnej wody
125 ml mocnej kawy- obojętnie czy z ekspresu czy rozpuszczalnej
ziarenka z 1/2 laski wanilii (resztę można dodać do cukru waniliowego, bądź ekstraktu)
1 łyżka cukru (do kawy)
2 żółtka z dużych jaj
3 łyżki cukru do żółtek
125 ml śmietany 30% (zimnej)

  1. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 5 minut. 
  2. Kawę przelewamy do rondelka, dodajemy wanilię i 1 łyżkę cukru, mieszamy, zagotowujemy, wyłączamy grzanie. 
  3. Żółtka ubijamy z trzema łyżkami cukru na puszystą masę, dodajemy 3 łyżki gorącej, waniliowej kawy i dokładnie miksujemy. 
  4. Namoczoną żelatynę wkładamy do mikrofalówki na 15 sekund lub topimy w kąpieli wodnej (przekładamy do miski zawieszonej nad gotującą się wodą i czekamy aż para podgrzeje na tyle miskę, że żelatyna się rozpuści- polecam mikrofalówkę, bo ten sposób jest o wiele szybszy i nieabsorbujący). 
  5. Do gorącej kawy wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy (nie gotujemy!), a następnie przelewamy przez drobne sitko (żeby pozbyć się ewentualnych drobinek ze strączka wanilii). 
  6. Teraz ciągle miksując żółtka, cienką stróżką wlewamy kawę i miksujemy do połączenia. Z tak powstałej masy kawowej odlewamy 2 łyżki do miseczki i zostawiamy na blacie. Resztę masy wkładamy do lodówki, żeby ostygła, pamiętając, że co około 5 minut masę należy dokładnie przemieszać. 
  7. Gdy masa zacznie tężeć wyciągamy ją z lodówki. 
  8. Ubijamy 125 ml śmietany kremówki i gdy jest już sztywna dodajemy masę kawową, dokładnie miksujemy do połączenia składników i natychmiast przekładamy do pucharków lub sporych filiżanek. 
  9. Chłodzimy.


DEKORACJA:
75 ml śmietany 30% (zimnej)
2 łyżki masy kawowej
ewentualnie kakao do oprószenia

     Zimną śmietanę ubijamy, dodajemy 2 łyżki masy kawowej i dokładnie miksujemy. Powstały krem przekładamy na mus kawowy i chłodzimy około 1 godziny. Przed podaniem mus cappuccino możemy oprószyć kakao. Gotowe!




Komentarze

  1. jaki świetny pomysł! super wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. Umm, mniam, mniam... apetycznie wygląda ten mus. Kawowy. To mój smak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już widzę moje Potwory, jak bodą łychami ten mus, pomlaskując i pomrukując z lubości. Ale niedoczekanie, nie zrobię, bo i tak sama nie zjem :-(

    OdpowiedzUsuń
  4. Z chęcią bym taki teraz zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więc do roboty :) Polecam Marzenko!

      Usuń
    2. Marta Marczyńska24 listopada 2019 21:52

      Uwielbiam desery w formie musów ale mój ulubiony to ten z gorzkiej czekolady. Chętnie jednak wypróbuję Twój przepis, bo ostatnio robiłam tylko desery z czekolady. Wiele inspiracji i przepisów o różnych stopniach trudności znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ Wszystko co robiłam z tych przepisów świetnie mi wychodziło i było przepyszne:)

      Usuń

Prześlij komentarz