sobota, 23 kwietnia 2016

Maślane ciasto z brzoskwiniami.


     Czy tęsknicie za latem tak samo jak ja? Lubię maj i wiosenne słoneczko, pierwsze burze, budzącą się do życia przyrodę, ale najbardziej przeze mnie wyczekiwaną porą roku jest lato z ciepłymi porankami, z parnymi popołudniami, z burzą przynoszącą ukojenie, z ogromnym upałem z ledwością znoszonym w cieniu, z niezliczoną ilością dzbanków lemoniady, gałek lodów, z miskami pełnymi czereśni, malin, jagód, arbuza, moreli i brzoskwiń. Tych ostatnich w szczególności! Soczystych, słodkich brzoskwiń. Co roku przygotowuję dziesiątki słoików z przetworami z tych słonecznych owoców. Najlepiej lubię konfiturę brzoskwiniową z galaretką lub po prostu brzoskwinie w syropie, które idealnie nadają się do deserów, czy wypieków. I właśnie dziś zapraszam Was na pyszne, maślane ciasto z wykorzystaniem zawekowanych latem brzoskwiń. Ciasto jest puszyste, pachnące i bardzo smaczne. Polecam!


Składniki na maślane ciasto z brzoskwiniami: na formę 24x28 cm
wszystkie składniki w temperaturze pokojowej
200 g masła
200 g cukru
4 żółtka
200 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
skórka otarta z 1 ekologicznej cytryny
4 białka
1-2 litrowe słoiki brzoskwiń w syropie (ew. 1 puszka lub 1 kg świeżych brzoskwiń) odsączone na sicie

     Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę, po czym dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dokładnie miksując. Następnie dodajemy przesianą mąkę, cukier waniliowy, skórkę z cytryny i wszystko dokładnie miksujemy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. W osobnej misce ubijamy pianę z białek i dodajemy do maślanej masy. Teraz delikatnie wszystko mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem blachy. Brzoskwinie kroimy na mniejsze kawałki (połówki dzielimy na 2-3 części) i równomiernie rozkładamy na cieście. Całość pieczemy do zarumienienia, czyli około 35 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem). Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem (można go wymieszać z cynamonem), lub dekorujemy lukrem. Gotowe!!!




18 komentarzy:

  1. bardzo puszyste i takie delikatne, i te brzoskwinie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Narobiłaś mi apetytu na takie ciacho...

    OdpowiedzUsuń
  3. Narobiłaś mi apetytu na takie ciacho...

    OdpowiedzUsuń
  4. Aguś cudowne ciacho, bardzo lubię takie słodkości :-) miłego wieczorku :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszne ciacho, w sam raz do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Divan domaći kolač, obožavam sa breskvama ♥ Pozdravljam te, draga..:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Dragano! Ciasto palce lizać! Polecam i pozdrawiam cieplutko!!!

      Usuń