wtorek, 1 grudnia 2015

Dyniowa drożdżówka ze śliwkami i cynamonową kruszonką.


     Czy u Was też dzisiaj tak szaro i ponuro? Ja dla poprawy nastroju znów zagniotłam ciasto drożdżowe z dodatkiem puree z dyni (przepis tutaj). Niecierpliwie czekam aż się upiecze, a w międzyczasie wrzucam przepis, który już Wam wcześniej obiecałam ;)


Składniki na dyniową drożdżówkę ze śliwkami i cynamonową kruszonką: forma 24x28 cm
350 g mąki tortowej
20 g świeżych drożdży
1/4 szklanki ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
1/2 szklanki puree z dyni
1 żółtko z dużego jajka
3-4 łyżki domowego cukru waniliowego lub cukru
szczypta soli
50 g roztopionego masła
1 kg wydrylowanych śliwek

     Mąkę przesiewamy do sporej miski i robimy w niej wgłębienie. Drożdże rozcieramy z 1 łyżeczką cukru w ciepłym mleku i całość wlewamy do mąki. Miskę przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na 10 minut, żeby rozczyn podwoił objętość. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy puree z dyni, żółtko, cukier waniliowy, sól i zagniatamy (ręcznie bądź za pomocą miksera) gładkie ciasto (około 5 minut) w razie potrzeby dodając 1-2 łyżki ciepłego mleka. Po tym czasie dodajemy letnie masło i znów zagniatamy ciasto (kolejne 5 minut). Gotowe ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy, żeby je odgazować i wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy na kolejne 30 minut do kolejnego wyrośnięcia.

CYNAMONOWA KRUSZONKA:
50 g masła lub margaryny
1/2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka cynamonu
1/4 szklanki cukru
     Masło topimy. Mąkę, cynamon oraz cukier mieszamy, zalewamy gorącym masłem i mieszamy. Odkładamy do stężenia. 

     Na wyrośnięte ciasto wykładamy śliwki (skórką do dołu), oprószamy kruszonką i pieczemy w rozgrzanym do 175 stopni C piekarniku do zarumienienia. Gotowe!

     A więcej o sposobach na okiełznanie ciasta drożdżowego  znajdziecie tutaj :)




24 komentarze:

  1. Ten kolor rozjaśnia szarość, i osładza :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyrośnięta, no i ten słoneczny kolorek:) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam z kubkiem gorącego mleka... mmm... Pycha!!!

      Usuń
  3. Piękny kolorek , aż prosi się żeby ją zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciacho ma wspaniały kolorek :) a wypieki ze śliwkami bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Imaš divne recepte za voćne kolače! ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! Mam kawałek dla Ciebie :)

      Usuń
  6. Mniam, wspaniała drożdżówka, bardzo oryginalnie, a jednak swojsko! ;)

    OdpowiedzUsuń