środa, 11 listopada 2015

Sernik w kruchym cieście.


     Dziś zapraszam na bardzo dobry sernik, pieczony w kruchym cieście. Choć jest nieco mniej kremowy od tradycyjnego, to muszę przyznać, że smakuje rewelacyjnie! Ciasto jest kruchutkie, całość zwarta, masa słodziutka, a dodatek dżemu dodaje mu owocowego akcentu. Sernik nam bardzo, bardzo smakował i teraz mam dylemat, czy czasem nie upiec go na Święta. Zapraszam wszystkich sernikowych miłośników po przepis :)


Składniki na sernik w kruchym cieście: na formę 24x28 cm
CIASTO:
6 żółtek
100 g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
150 g masła lub margaryny
50 g mielonych orzechów lub migdałów
260 g mąki pszennej

DODATKOWO:
3-4 łyżki powideł śliwkowych lub innego dobrze wysmażonego (gęstego) dżemu (u mnie truskawkowy)

     Mąkę mieszamy z orzechami, przesianym cukrem pudrem, cukrem waniliowym, posiekanym tłuszczem i rozcieramy palcami. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy kruche ciasto, dzielimy na pół. Jedną część wkładamy do lodówki, a drugą wałkujemy i wykładamy nią dno i brzegi formy (wyścielonej papierem do pieczenia). Tak przygotowane ciasto smarujemy dżemem i również przekładamy do lodówki.

MASA SEROWA:
500 g dwu, trzykrotnie mielonego twarogu + 125 ml ciepłego mleka (lub 500 g twarogu z wiaderka)
150 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
30 g mąki ziemniaczanej lub białego budyniu (np. waniliowego)
6 ubitych na sztywno białek
20 g drobno pokrojonej kandyzowanej skórki cytrynowej

     Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ser ubijamy z cukrami, mąką, połową piany z białek, skórką cytrynową, a na koniec dodajemy resztę piany i delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę ostrożnie wykładamy na dżem. Resztę ciasta wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na placek wielkości blachy, ostrożnie przekładamy na masę serową, brzegi ciasta sklejamy, wierzch nakłuwamy widelcem i wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika. Pieczemy 45-60 minut na złoto. Po upieczeniu ciasto chłodzimy co najmniej 3-4 godziny (choć najlepiej przez noc) w lodówce. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Gotowe!




20 komentarzy:

  1. Oj, dawno nie robiłam serniczka, teraz mam ochotę, podzielisz się kawałkiem?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale musisz wiedzieć, że to nie są tanie rzeczy :D Już kroję ;P

      Usuń
  2. Bardzo lubię takie serniczki, pyszności kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny jest ,ale ostatnio się przekonałam ,że nawet dobra ręka do serników nie pomoże,jak ser jest kiepskiej jakości.Nie mogłam przełknąć sernika teściowej...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, ser to podstawa! Ja zaopatruję się u gospodyni, która ser robi sama, ze swojskiego mleka. Jest przepyszny!!!

      Usuń
  4. jaki idealnie równiutki wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo ładnie się prezentuje, lubię takie klasyczne serniki :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. piękny serniczek! i przepyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  7. No, udał się, udał... Moja Mama taki robiła, chociaż nawet Jej nie zawsze wychodził taki równiutki, jak Twój :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Brzegi wyszły wyższe to je odkroiłam i zjadłam ;) I został równy środek dla gości :) Ale zarówno brzegi jak i środek- rewelacyjny!!!

      Usuń
  8. Smakowity serniczek. Dla mnie to ciasto Nr 1 spośród ciast. Chętnie poczęstowałabym się kawałkiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, sernik to takie ciasto, bez którego trudno sobie wyobrazić Święta, czy inną domową imprezę :)

      Usuń