Rogaliki z dyniowego ciasta drożdżowego z powidłami śliwkowymi.


     Pamiętacie przepis na Idealne ciasto drożdżowe z dodatkiem puree z dyni? Ciasto jest mięciutkie, dobrze się z nim pracuje, zachwyca zarówno kolorem jak i smakiem. Naprawdę warte polecenia. Wspominałam Wam, że upiekłam z niego rogaliki i dziś chciałam je Wam zaprezentować. Mam nadzieję, że się skusicie :)


Składniki na rogaliki z dyniowego ciasta drożdżowego z powidłami śliwkowymi:
350 g mąki tortowej
20 g świeżych drożdży
1/4 szklanki ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
1/2 szklanki puree z dyni
1 żółtko z dużego jajka
3-4 łyżki domowego cukru waniliowego lub cukru
szczypta soli
50 g roztopionego masła
powidła śliwkowe

     Mąkę przesiewamy do sporej miski i robimy w niej wgłębienie. Drożdże rozcieramy z 1 łyżeczką cukru w ciepłym mleku i całość wlewamy do mąki. Miskę przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na 10 minut, żeby rozczyn podwoił objętość. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy puree z dyni, żółtko, cukier waniliowy, sól i zagniatamy (ręcznie bądź za pomocą miksera) gładkie ciasto (około 5 minut) w razie potrzeby dodając 1-2 łyżki ciepłego mleka. Po tym czasie dodajemy letnie masło i znów zagniatamy ciasto (kolejne 5 minut). Gotowe ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy, żeby je odgazować i dzielimy na 4 części. Każdą z nich wałkujemy na 3 mm, okrągły placek, który dzielimy (jak pizzę) na 8-12 części (w zależności od tego jakiej wielkości rogale chcemy otrzymać). Na każdy trójkąt nakładamy porcję dżemu i zwijamy w kształtne rogaliki, układamy je na blasze, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C. Gdy rogaliki podrosną smarujemy je roztrzepanym jajkiem (możemy posypać kruszonką) i pieczemy do zarumienienia około 12-15 minut. Gotowe ;) 

     W ten sam sposób możemy zrobić apetyczne bułeczki z powidłami śliwkowymi. Polecam!





Komentarze

Prześlij komentarz