niedziela, 25 października 2015

Pomarańczowy sernik dyniowy.


     Najlepszy sernik jaki jadłam! Puszysty, kremowy, delikatny i obłędnie pomarańczowy. Spód jest mięciutki, maślany, idealny. Natomiast dodatek dyni w masie serowej nadaje mu pięknego koloru i soczystości. Oto mój numer 1 wśród serników! Polecam!!!



Składniki na pomarańczowy sernik dyniowy: na tortownicę o śr. 28 cm
SPÓD:
150 g miękkiego masła
100 g przesianego cukru pudru
1 jajko
250 g mąki

     Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy jajo, jeszcze chwilę ubijamy. Na końcu dodajemy mąkę i miksujemy do połączenia składników. Gotowe ciasto wyjmujemy z miski i chłodzimy w zamrażarce co najmniej 30 minut.

MASA SEROWA:
600 g dwu, trzykrotnie mielonego twarogu
400 g puree z dyni
1,5 szklanki cukru
0,5 szklanki oleju
1 duży budyń śmietankowy lub waniliowy (taki na 750 ml mleka) bez cukru
1,5 szklanki mleka
2 łyżki skórki pomarańczowej (startej z ekologicznej pomarańczy lub drobno pokrojonej kandyzowanej)
2 jajka

     Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Skórkę pomarańczową zalewamy 0,5 szklanki mleka i podgrzewamy (np. w mikrofalówce) do około 50 stopni C, odstawiamy. Twaróg, dynię, cukier, olej, budyń, pozostałą szklankę mleka i jajka miksujemy na gładką puszystą masę. Po około 4-5 minutach dodajemy mleko ze skórką i jeszcze chwilę miksujemy.

     Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i wykładamy nim spód i brzegi (na wysokość 4-5 cm) tortownicy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 7 minut, czyli do chwili aż delikatnie zmieni kolor na złoty. Podpieczony spód wyjmujemy i ostrożnie wylewamy nań masę serową, wyrównujemy i wkładamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy około 45-50 minut, pilnując żeby wierzch się zbytnio nie przyrumienił. Upieczone ciasto studzimy w formie, a następnie chłodzimy w lodówce przez co najmniej 3-4 godziny (najlepiej całą noc).


     Przed podaniem oprószamy pudrem pomarańczowym, lub dekorujemy lukrem, polewą albo frużeliną z pomarańczy. Gotowe!




20 komentarzy:

  1. Oj musi być przepyszny! Wygląda rewelacyjnie, a ten dodatek dyni na pewno daje mu nie tylko ładny kolor, ale i ciekawy smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam serniki a taki z chęcią bym zjadła i to teraz. Super przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Marzenko! Jest pyszny więc naprawdę polecam!!!

      Usuń
  3. Bardzo mnie kusi taki serniczek z dynią! Pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo Kasiu! Pozdrawiam cieplutko ;)

      Usuń
  5. Agnieszko dla mnie serników nigdy dość. Twój wygląda niebiańsko puszysty. Nie piekłam sernika z dodatkiem dyni. Ty masz rację, to musi bajecznie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Divan ti je čizkejk, pogotovo sa dodatkom bundeve...♥

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy ktoś tutaj mówi o serniku?:) Oto jestem:D Pyszności Aga, ja rzadko wykorzystuje dynię do wypieków, ale taki pomysł na sernik ( moje ulubione ciacho) muszę wykorzystać!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, Kochana! To ja Ci bardzo polecam ten przepis, rewelka :)

      Usuń