niedziela, 6 września 2015

Sernik karmelowo-kokosowy.




     Dziś mam dla Was przepis na pyszny, kremowy sernik, o niebanalnym, acz znakomitym smaku. Mowa oczywiście o połączeniu karmelu i kokosa. Próbowaliście? Jeśli tak, to nie muszę Was namawiać, jeśli nie to koniecznie musicie spróbować! Pomimo tego, że mąż nie przepada za karmelowym smakiem, to stwierdził, że sernik jest pierwsza klasa. Fakt jest taki, że smaki nie są przytłaczające, a raczej dopełniają naturalną serowość serniczka, idealnie się komponują i tworzą spójną, wyrafinowaną całość. W skali od jednego do pięciu otrzymuje dwie piątki. Jedną za konsystencję, drugą za smak! Bardzo polecam!!!


Składniki na sernik karmelowo-kokosowy:
KRUCHY SPÓD:
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g masła (lub margaryny)
1 jajko
1 żółtko

     Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy do miski, dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i miksujemy, aż otrzymamy ciasto o konsystencji sypkiej kruszonki, następnie dodajemy jajko i żółtko i znów miksujemy, do chwili aż otrzymamy zwartą kruszonkę. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy kruszonkę i dokładnie dociskamy grzbietem łyżki lub dłonią, lub wałkujemy małym wałeczkiem (ważne by zrobić to naprawdę dokładnie). Odkładamy.

MASA SEROWA:
1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego
3 jajka
1 białko
1,5 szklanki cukru
0,5 szklanki oleju

     Wszystkie składniki przekładamy do miski i dokładnie miksujemy, dzielimy na 4 części. Do drugiej miski przekładamy 1/4 powstałej masy.

KARMELOWA:
3/4 masy serowej
1 budyń karmelowy (toffi) na 750 ml mleka (64 g w wersji bez cukru)
1,5 szklanki mleka

     Wszystkie składniki miksujemy i ostrożnie przelewamy na wcześniej przygotowany spód.

KOKOSOWA:
1/4 masy serowej
1 szklanka mleka kokosowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3-4 łyżki wiórków kokosowych

     Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i przekładamy na masę karmelową. Wyrównujemy łyżką i wkładamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i pieczemy około 50 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie i uchylamy drzwiczki piekarnika. Po 15 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy.

LUKIER:
200 g cukru pudru
2-3 łyżki wody lub soku z cytryny

     Cukier puder przesiewamy, dodajemy kolejno 1 łyżkę wody, za każdym razem dokładnie mieszając. Zimne ciasto dekorujemy lukrem i kandyzowaną skórką z cytrusów (cytrynowąpomarańczową) lub pokrojoną galaretką, kolorową posypką, strużkami czekolady itp.







18 komentarzy:

  1. Prelep kolač! Svi sastojci su mi omiljeni! ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę Dragana! Zapraszam więc na kawę i serniczek ;)

      Usuń
  2. Cudowny serniczek kochana :-) bardzo mi się podoba :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Bardzo się cieszę i zapraszam ;) Właśnie parzę kawę!

      Usuń
  3. Takiego połączenia nie próbowałam, ale tak to opisałaś, że myślę teraz tylko o tym serniczku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ;) Bardzo się cieszę i polecam przepis!!!

      Usuń
  4. Tą masą karmelową w serniku, to mnie kupiłaś, całość wygląda mega apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Serniki to moje ulubione ciasta. Twój wygląda bajecznie pysznie. Taki delikatny biały puszek :)

    OdpowiedzUsuń