Kandyzowana skórka pomarańczowa z dodatkiem kumkwatu.

     Jest wspaniałym, aromatycznym dodatkiem do ciast. Uwielbiam taką domową, swojską, wykonaną własnoręcznie w domowych pieleszach. Idealnie współgra z białym lukrem np. na serniczku i obowiązkowo oczywiście na pączkach:-) Tym razem przygotowałam ją z jednej pomarańczy i garści owoców kumkwatu. Wyszła obłędna, pomarańcze oddały swój aromat, a kumkwat dodatkowo ją osłodził, co w rezultacie dało niebanalne połączenie. Można oczywiście zrobić z większej porcji i nadmiar przełożyć do wyparzonego słoiczka, zalać powstałym syropem, włożyć do lodówki i cieszyć się jej aromatem nawet przez kilka miesięcy, chociaż wątpię czy przez ten czas nie zniknie :-) Polecam!

Składniki na kandyzowaną skórkę pomarańczową z dodatkiem kumkwatu
skórka z jednej pomarańczy
8 owoców kumkwatu
4 łyżki cukru
4 łyżki wody
     Przed obraniem pomarańczę oraz kumkwaty dokładnie szorujemy i wyparzamy, dwukrotnie zmieniając wrzącą wodę. Pomarańczę obieramy bardzo cieniutko, pozbawiając ją białej części. Kumkwaty przecinamy na pół i wydrążamy środek, pozostawiając słodką skórkę. Tak przygotowane skórki zalewamy zimną wodą i moczymy co najmniej 12 godzin, następnie odlewamy wodę. Do rondelka wsypujemy cukier, wodę i zagotowujemy, dodajemy skórki i gotujemy w syropie na małym ogniu, aż będą szkliste, a syrop zacznie gęstnieć, czyli około 30 minut. Tak przygotowane skórki kroimy w kosteczkę, nadmiar przekładamy do słoiczka i zalewamy syropem. Gotowe.


Komentarze