piątek, 1 maja 2015

Chleb pszenny na drożdżach z płatkami owsianymi i czarnuszką.


     Nie ma to jak swojski, domowy chleb, a jeszcze jak pachnie czarnuszką, to już w ogóle bajka. Bardzo nam posmakował, zarówno jako dodatek do karkówki z grilla, jak i do poczciwych kanapek do pracy. Bardzo polecam!


Składniki na chleb pszenny na drożdżach z płatkami owsianymi i czarnuszką: na dwie keksówki
1 kg mąki pszennej
70 g drożdży
1 łyżka cukru
2 łyżki wody
7 łyżek płatków owsianych górskich
2 łyżeczki soli
1 łyżka czarnuszki lub kminku
3-4 szklanki przegotowanej letniej wody
tłuszcz do wysmarowania formy
mleko do posmarowania
mak do posypania
     Z drożdży, cukru, wody i 2 łyżek mąki przygotowujemy rozczyn, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut, czyli do podwojenia objętości.
     Resztę mąki przesiewamy z solą, dodajemy płatki i czarnuszkę, mieszamy, dodajemy wyrośnięty rozczyn, mieszamy drewnianą łyżką i stopniowo wlewamy po szklance wody, aż uzyskamy gęste ciasto. Jeszcze chwilę wyrabiamy, następnie oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Gotowe ciasto dzielimy na pół, chwilę wyrabiamy, formujemy podłużne bochenki, przekładamy do form wysmarowanych masłem, blaszki przykrywamy ściereczkę i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Gdy chleby rosną nagrzewamy piekarnik do temperatury około 180 stopni C. Gotowe bochenki smarujemy mlekiem, posypujemy makiem i pieczemy do zarumienienia około 45-50 minut. Po wyjęciu z formy i postukaniu od spodu powinniśmy usłyszeć głuchy odgłos. Studzimy na kratce.
     Więcej o sposobach na puszyste drożdżowe wypieki znajdziecie tutaj.




20 komentarzy:

  1. Super chlebek Ci wyszedł. Wygląda smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny chlebek, zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. Pozdrawiam cieplutko!!!

      Usuń
  3. Beautiful bread! I like it a lot! ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I am very happy !!! A lot of huggs for you Dragana!!!

      Usuń
  4. Agnieszko ten chleb na pewno by mi posmakował, szczególnie do kanapek - wygląda świetnie.
    Tymczasem serdecznie Cię pozdrawiam i zapraszam na czekoladowe muffinki bez białej mąki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już wczoraj je wypatrzyłam u Ciebie! Wspaniale, że wróciłaś! Zapraszam na pajdę ;)

      Usuń
  5. Agnieszko ten chleb na pewno by mi posmakował, szczególnie do kanapek - wygląda świetnie.
    Tymczasem serdecznie Cię pozdrawiam i zapraszam na czekoladowe muffinki bez białej mąki :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam rozchodzący sie po domu zapach pieczonego chleba :) ten chlebek bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam smak czarnuszki. Przyprawę tą poznałam niedawno, ale dodaje ją teraz do wszystkiego! A chlebuś musi być z nią przepyszny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak czarnuszka ma wspaniały smak. Bardzo polecam!!!

      Usuń
  8. Czarnuszkę uwielbiam, a chlebek lepszy niż z piekarni twój :-)

    OdpowiedzUsuń