Bułki kanapkowe z jogurtem.


     Pyszne, puszyste i mięciutkie bułki pszenne, idealne na kanapki. Swą wyjątkowość zawdzięczają dodatkowi jogurtu naturalnego, który sprawia, że bułki są wilgotne i długo zachowują świeżość (prawie jak te z dodatkiem ziemniaków klik). Bardzo polecam!!!


Składniki na bułki kanapkowe z jogurtem na 12 sztuk:
425 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
150 ml ciepłego mleka
75 ml jogurtu naturalnego
75 ml podgrzanego oleju
1/2 łyżeczki soli
żółtko do posmarowania
mak, sezam, czarnuszka do posypania
     Drożdże rozcieramy z cukrem w mleku. Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie i wlewamy weń rozczyn. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut, aż zaczyn podwoi objętość. Po tym czasie jogurt mieszamy z olejem i solą, dodajemy wszystko do wyrośniętego rozczynu i wyrabiamy ciasto za pomocą miksera, aż będzie gładkie i elastyczne, nie krócej jednak niż 10 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut (ciasto powinno podwoić objętość).
     Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i chwilkę wyrabiamy, żeby je nieco odgazować. Następnie dzielimy na 12 równych kawałków i z każdego formujemy bułkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.



     Gdy wszystkie bułeczki są już gotowe przykrywamy formę ściereczką i odstawiamy na 35-40 minut, do ponownego wyrośnięcia. Na 15 minut przed końcem rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni C. Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy nasionami i pieczemy około 15-20 minut, aż się apetycznie zarumienią. Gotowe :)
     Więcej o tym jak zrobić idealne ciasto drożdżowe znajdziecie tutaj ;)



Komentarze

  1. Aguś ale świetne bułeczki, rewelacyjnie wyglądają :-) zjadłabym z masłem i miodem :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Z masełkiem i miodem to coś dla mnie! Dzięki Marzenko!

      Usuń
  2. Bardzo fajne, i jakie mięciutkie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo puszyste i mięciutkie! A wiesz co się stało podczas wyrabiania? Mikser się zepsuł i musiałam ciasto wyrabiać ręcznie :( Bałam się, że będę miała zakwasy :) Teraz przez najbliższy czas będę wyrabiać ciasto tak jak Ty, czyli ręcznie. O ironio losu!!!!!
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  3. piękne bułeczki, bardzo ładnie wyrosły :)

    OdpowiedzUsuń
  4. oj z jogurtem to świetny pomysł! śliczne CI wyszły :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Dłużej zachowują świeżość, choć ciężko to sprawdzić, bo szybko znikają!!!!

      Usuń
  5. O ... jaki fajny zbieg okoliczności! U mnie dziś domowe bułeczki jako dodatek do jajecznicy! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne buły :) Lubię takie z jogurtem, śmietaną lub maślanką - pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne bułeczki takie jak lubię z ziarnami :-) na śniadanie idealne

    OdpowiedzUsuń
  8. bułeczki z jogurtem to bardzo ciekawa propozycja :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha bułeczki z ziarenkami :) Częstuje się jedną ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Patrzę, podziwiam i robię się głodna:) Wyszły Ci perfekcyjne.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz