piątek, 6 lutego 2015

Bułki pszenne z ziemniakami.


     Pyszne, puszyste bułki z ciasta drożdżowego z dodatkiem ziemniaków. Ich zaletą oprócz idealnej konsystencji jest to, że długo zachowują świeżość. Jest to oryginalny przepis na Langos, węgierski chlebek, lecz w tej formie jest o wiele bardziej uniwersalny. Szczerze polecam!

Składniki na bułki pszenne z ziemniakami:  na 12 sztuk
3 średnie ziemniaki (najlepiej gotowane dzień wcześniej, resztki z obiadu)
3 łyżki mleka
25 g drożdży
1 łyżeczka cukru
500 g mąki
1 jajko
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
pieprz do smaku
kilka łyżek mleka
czarnuszka lub inne nasiona

     Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dokładnie rozgniatamy, przekładamy do miski. W ciepłym mleku rozcieramy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy wprost na ziemniaki, robimy wgłębienie i wlewamy w nie rozczyn. Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 10 minut, czyli aż rozczyn podwoi objętość. Do wyrośniętych drożdży dodajemy jajko, olej, sól i trochę pieprzu, dokładnie wyrabiamy ciasto (około 10 minut) najlepiej mikserem (końcówka-hak). Jeśli ciasto jest za gęste i nie chce się wyrobić dodajemy kilka łyżek mleka. Gotowe ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 45-60 minut, czyli aż ciasto podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części, z każdej formujemy bułkę, odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką na około 30 minut. 
     Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190-200 stopni C. Bułki smarujemy mlekiem, posypujemy czarnuszką lub innymi nasionami, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20-25 minut, aż będą rumiane. Studzimy na kratce. Gotowe!
     Więcej informacji o tym jak zrobić idealne ciasto drożdżowe znajdziecie tutaj :)



26 komentarzy:

  1. Bułeczki z ziemniakami? Mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. puszyste i wilgotne mmmm ideał :-))

    OdpowiedzUsuń
  3. bułeczki z ziemniakami? pierwszy raz słyszę :) ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak jest identyczny, jak przy zwykłych. Różnice stanowi wilgotność i świeżość. Polecam!

      Usuń
  4. Mniam, domowe bułeczki zawsze są super, wyglądają idealnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow ,ale puszysta ,smaczniutka buła.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo zachęcający przepis, niestety na razie go nie wypróbuję, bo staram się w ramach diety jeść możliwie mało pieczywa. Ale link sobie zachowam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę ;D Polecam (może chociaż dla rodzinki ;)

      Usuń
  7. Bardzo ciekawe i oryginalne! Chętnie poczęstowałabym się! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dla mnir to nowość! Nawet o nich nie słyszalam wcześniej...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego jeszcze bardziej polecam! Warto ;D

      Usuń
  9. Świetne buły, dodatek ziemniaków jest rewelacyjny w wypiekach. Zapisuje sobie przepis. Pozdrawiam Aguś :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. ojejku nie słyszałam o bułce z ziemniakowym połączeniem:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam! Dzięki dodatkowi ziemniaków bułki są wilgotne i długo zachowują świeżość. Naprawdę pyszne!!!

      Usuń
  11. Ciekawy pomysł z tym dodatkiem ziemniaka :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale piękne bułeczki :) pycha!!
    ps. Zapraszam serdecznie do wzięcia udziału w moim konkursie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajne są takie bułeczki zachowują dłużej świeżość z pyrami :-)

    OdpowiedzUsuń