niedziela, 16 listopada 2014

Kruche poduszeczki z makiem.


     Dziś polecam przepis na bardzo smaczne, kruche, maślane ciasteczka, wypełnione aż po brzegi aromatyczną masą makową. Bardzo je lubimy, toteż regularnie je przygotowuję. Idealnie wkomponują się w klimat Bożego Narodzenia, więc staram się, żeby zawsze były. Plusem jest to, że można je przygotować nawet na tydzień przed Świętami, unikając tym samym gorączki przedświątecznych przygotowań. Bardzo polecam ;)


Składniki na kruche poduszeczki z makiem na 16-20 sztuk
wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
CIASTO:
250 g masła
1 jajko
3 łyżki przesianego cukru pudru
szczypta proszku do pieczenia
500 g przesianej mąki (ja daję 50 g krupczatki i 450 g wysoko gatunkowej mąki tortowej)
NADZIENIE:
200 g mielonego maku
4-6 łyżki miodu
100 ml gorącego mleka
1 łyżka ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego, ale wtedy zmniejszamy ilość miodu)
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny lub pomarańczy
kilka kropel aromatu migdałowego lub arakowego (ja preferuję arakowy ;)
cukier puder do posypania
     Masło ubijamy z jajkiem i cukrem pudrem, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia cały czas ubijając mikserem. Gdy powstanie coś na wzór zwartych okruchów odkładamy mikser i zagniatamy ciasto (kilka sekund). Jeśli ciasto jest za suche dodajemy łyżeczkę zimnej wody, mleka lub śmietany, jeśli za rzadkie trochę mąki. Gładkie ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut.
     Nadzienie. Mak wsypujemy do miski, dodajemy miód, ekstrakt z wanilii, skórkę z cytrusów oraz aromat, zalewamy gorącym mlekiem, dokładnie mieszamy (jeśli masa nie ma zwartej konsystencji dolewamy odrobinę gorącego mleka). Jeśli masa nie jest wystarczająco słodka to dodajemy trochę miodu lub cukru (ciasto jest mało słodkie więc masa musi być dość słodka).
    Schłodzone ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, wałkujemy na prostokąt o grubości 2-3 mm (powinien mieć około 30 cm szerokości i 50 cm długości). Dzielimy wzdłuż na dwa prostokąty o wymiarach 15 x 50 cm. Na krawędzi dłuższego boku formujemy wałeczek z połowy masy makowej, zwijamy ciasto jak roladę, łączeniem ku dołowi. Następnie kroimy ciasto na około 8-10 roladek. Tak samo postępujemy z drugim płatem ciasta. 
     Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C. Gotowe poduszeczki układamy na papierze do pieczenia, wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika i pieczemy 10-15 minut na jasno złoty kolor. Studzimy na kratce. Jeszcze ciepłe obficie posypujemy cukrem pudrem.






28 komentarzy:

  1. Genialne ciasteczka. Całkiem w moim stylu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę ;) I oczywiście polecam Ci ten przepis, bo naprawdę warto je upiec!

      Usuń
  2. Świetne do niedzielnej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne ciasteczka! taka alternatywa dla makowca :-))

    OdpowiedzUsuń
  4. Super ciasteczka, wyglądają pysznie :-) porywam je ze sobą :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają wspaniale! Nawet nie chcesz wiedzieć jak bardzo mnie skusiłaś tymi ciasteczkami! Matko!!! :) Podrzuć kilka!

    OdpowiedzUsuń
  6. Agnieszko fantastyczne ciasteczka. Podoba mi się przepis, zwłaszcza, że lubię wszystko co z makiem upieczone. Ale, mam pytanie. Podajesz w składnikach 100 g mielonego maku. Nie wiem czy to ma być suchy ma zmielony, czy przepłukany, odsączony i zmielony. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Krysiu! To ma być suchy mak mielony ;) Można go kupić w supermarkecie lub suchy mak zmielić w młynku do kawy.
      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję Agnieszko :)

      Usuń
  7. Już to, że nazwałaś je poduszeczkami mnie zachęca, a co dopiero ich wygląd :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam je :) Pięknie Ci wyszły te poduszeczki!
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. mniam! Chyba lepiej być nie może...:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Faktycznie jak poduszeczki tylko główkę przyłożyć do nich i można spać ze smakiem . Piękne ci wyszły takie kształtne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ;) Powiem Ci, że dobrze się po nich śpi ;)

      Usuń
  11. Super przepis!!! Dziekuje tobie bardzo. Wlasnie upieklam i zajadamy....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Bardzo się cieszę!!! Smacznego ;) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń