Ciasto drożdżowe z budyniem, wiśniami i kruszonką.

     Wychowałam się na cieście drożdżowym i podejrzewam, że jestem w pewnym stopniu od niego uzależniona. W lodówce może zabraknąć mleka, masła, śmietany, ale nie może zabraknąć drożdży! Tak już mam :-) A że sezon na owoce w pełni, zapraszam na ciasto drożdżowe z budyniem, wiśniami i kruszonką. Jest to połączenie niebanalne w swej prostocie, a jakie pyszne!!! Słodki, kremowy budyń i kwaśne, intensywne w smaku wiśnie, wszystko to na mięciutkim drożdżowym placku, delikatnie oprószone kruszonką... No mówię Wam, dla mnie bomba!!! Polecam!

Składniki na ciasto drożdżowe z budyniem, wiśniami i kruszonką (forma 24x28 cm)
CIASTO:
400 g mąki pszennej, ja zawsze używam tortowej (dobrej jakości)
20 g świeżych drożdży
180 ml ciepłego mleka
80 g cukru
150 g rozpuszczonego masła
2 jajka
szczypta soli
MASA:
400 ml mleka
1 budyń waniliowy 40 g (bez cukru)
50 g cukru
1,5 łyżki cukru waniliowego
200 g kwaśnej śmietany 18%
400 g wydrylowanych wiśni
KRUSZONKA:
175 g mąki
100 g cukru
1,5 łyżki cukru waniliowego
100 g rozpuszczonego masła
     Przygotowujemy ciasto. Do sporej miski przesiewamy mąkę, robimy w niej wgłębienie. W małej miseczce rozcieramy drożdże z połową porcji mleka i wlewamy do wgłębienia w mące, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy tak na 5-10 minut, aż drożdże podrosną. W pozostałym mleku roztrzepujemy jajka i wlewamy do wyrośniętych drożdży, dodajemy cukier i wyrabiamy gładkie ciasto około 5-7 minut (mikserem z hakami). Po tym czasie dodajemy letnie masło i dalej wyrabiamy, aż tłuszcz sie całkowicie wchłonie, czyli około 5 minut. Wyrobione ciasto posypujemy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 60 minut, czyli do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
     W tym czasie, gdy ciasto rośnie przygotowujemy budyń. Połowę porcji mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie wrzeć dodajemy cukier, cukier waniliowy i rozpuszczony budyń, gotujemy do chwili, aż będzie gęsty, studzimy. do jeszcze ciepłego budyniu dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy, dodajemy wiśnie i znów mieszamy.
     Teraz czas na kruszonkę. Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy gorące masło i energicznie mieszamy, aż do połączenia składników.
     Wyrośnięte ciasto przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, na nim rozsmarowujemy budyń z wiśniami, wierzch posypujemy kruszonką. Odkładamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 175 stopni C. Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40-45 minut, czyli aż się ładnie zarumieni, a wbity w ciasto patyczek jest suchy. Studzimy.
     Więcej o tym jak upiec puszyste ciasto drożdżowe można przeczytać w tym artykule.





Komentarze

  1. Kocham drożdżowe ciasta, i jeszcze te wiśnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam to połączenie! Wiśnie z budyniem tworzą zgrany duet :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Jeszcze nic z wiśniami nie piekłam, w tym sezonie w sumie drożdżowe już mi się marzy :)

      Usuń
  2. o mamo.. to kwintesencja lata i słodkości... <3 cudowne ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czuje już ten piękny zapach drożdżowego ciasta... A wiśnie i kruszonka, no i słodycz budyniu waniliowego- musi być tak pyszne jak wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda jak ciastko, które pamiętam z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. najpierw poobjadam kruszonkę;) ze szklanka mleka poproszę kawałek;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, tak! Ja też zazwyczaj najpierw wyjadam kruszonkę ;) Już kroję!!!

      Usuń
  6. Wygląda tak apetycznie, nie mogę się powstrzymać biorę jeden duży kawałek :):)

    OdpowiedzUsuń
  7. Drożdżowe ,to rozumiem.Mniam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od dzieciństwa pałam ogromną miłością do drożdżówek. W domu może zabraknąć masła, ale nigdy nie drożdży :D

      Usuń
  8. Haha, u mnie też drożdży nigdy nie może zabraknąć w lodówce. W końcu nigdy nie wiadomo kiedy najdzie ochota na takie pyszne ciacho :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ;) Dokładnie tak! Jak to miło, że nie jestem osamotniona w tej miłości ;)
      Pozdrawiam cieplutko!

      Usuń
  9. Właśnie się piecze

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyszło oblednie pyszne !

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam,a blaszka jakie ma mieć wymiary?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, forma o wymiarach 24x28 cm lub tortownica o śr. 26-28 cm. Pozdrawiam!

      Usuń

Prześlij komentarz