Kruche ciasto z nadzieniem jogurtowym i owocami.


     Jest to jedno z moich ulubionych, letnich, owocowych ciast. Kruche, orzechowe brzegi wypełnione kremowym, słodkim, aksamitnym kremem z dodatkiem soczystych owoców, które nadają mu świeżości i lekkości. Idealne na letnie popołudnie! Polecam!!!



Składniki na kruche ciasto z nadzieniem jogurtowym i owocami na tortownicę o średnicy 28 cm
CIASTO:
300 g mąki pszennej
100 g obranych i zmielonych orzechów laskowych (ewentualnie migdałów lub innych orzechów)
250 g masła
2 żółtka
100 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej
1 łyżka rumu (można pominąć)
szczypta soli
NADZIENIE:
500 g owoców (ja użyłam mrożonych truskawek, czarnych i czerwonych porzeczek)
150 g cukru
1 jajko
40 g proszku budyniowego (waniliowego) bez cukru
1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej
420 g jogurtu naturalnego
3 łyżki oleju
4 łyżki bułki tartej
     Przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy zmielone orzechy, cukier, kandyzowaną skórkę pomarańczową lub cytrynową, sól, mieszamy i dodajemy pokrojone w kosteczkę masło. Dokładnie siekamy nożem, aż uzyskamy drobniutką kruszonkę, następnie dodajemy żółtka, rum (nie aromat!!!) i dalej siekamy nożem, aż jajka połączą się z resztą składników. Teraz szybko zagniatamy ciasto rękoma (im krócej będziemy je ogrzewać dłońmi, tym ciasto będzie bardziej kruche), zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 60 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na 3 części. Jedną z nich wkładamy z powrotem do lodówki, a pozostałym ciastem wykładamy tortownicę (spód i boki) i schładzamy kolejne 10 minut.
     Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Przygotowujemy nadzienie. Jajko ubijamy i stopniowo dosypujemy cukier, aż uzyskamy puszystą masę. Następnie dodajemy jogurt, olej, kandyzowaną skórkę, budyń i dokładnie mieszamy. Na schłodzony spód ciasta sypiemy 3 łyżki bułki tartej, wykładamy połowę owoców, masę z jogurtu, posypujemy łyżką bułki tartej, resztą owoców, a na wierzch ścieramy pozostały kawałek ciasta. Wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 45 minut, wyłączamy grzanie i pozostawiamy w uchylonym piekarniku na kolejne 10 minut. Schładzamy w lodówce kilka godzin, najlepiej oczywiście przez noc. Podajemy delikatnie oprószone cukrem pudrem.




Komentarze

  1. Wygląda na soczyste i pyszne, chyba się skuszę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak jest! Aksamitnie delikatne, kremowe, soczyste, słodziutkie!
      Ma tylko jeden mały minusik, zbyt szybko znika ;)

      Usuń
  2. ale pyszne to ciasto :) od razu przypominają mi się letnie dni pełne słońca :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ty to jednak pieczesz pyszne ciacha. Ja niestety takiego talentu nie mam do ciast. Nie można się od niego oderwać, te owocki pyszne i do tego jogurtowe mniam :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz