poniedziałek, 23 czerwca 2014

Kruche ciasto z nadzieniem jogurtowym i owocami.


     Jest to jedno z moich ulubionych, letnich, owocowych ciast. Kruche, orzechowe brzegi wypełnione kremowym, słodkim, aksamitnym kremem z dodatkiem soczystych owoców, które nadają mu świeżości i lekkości. Idealne na letnie popołudnie! Polecam!!!



Składniki na kruche ciasto z nadzieniem jogurtowym i owocami na tortownicę o średnicy 28 cm
CIASTO:
300 g mąki pszennej
100 g obranych i zmielonych orzechów laskowych (ewentualnie migdałów lub innych orzechów)
250 g masła
2 żółtka
100 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej
1 łyżka rumu (można pominąć)
szczypta soli
NADZIENIE:
500 g owoców (ja użyłam mrożonych truskawek, czarnych i czerwonych porzeczek)
150 g cukru
1 jajko
40 g proszku budyniowego (waniliowego) bez cukru
1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej
420 g jogurtu naturalnego
3 łyżki oleju
4 łyżki bułki tartej
     Przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy zmielone orzechy, cukier, kandyzowaną skórkę pomarańczową lub cytrynową, sól, mieszamy i dodajemy pokrojone w kosteczkę masło. Dokładnie siekamy nożem, aż uzyskamy drobniutką kruszonkę, następnie dodajemy żółtka, rum (nie aromat!!!) i dalej siekamy nożem, aż jajka połączą się z resztą składników. Teraz szybko zagniatamy ciasto rękoma (im krócej będziemy je ogrzewać dłońmi, tym ciasto będzie bardziej kruche), zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 60 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na 3 części. Jedną z nich wkładamy z powrotem do lodówki, a pozostałym ciastem wykładamy tortownicę (spód i boki) i schładzamy kolejne 10 minut.
     Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Przygotowujemy nadzienie. Jajko ubijamy i stopniowo dosypujemy cukier, aż uzyskamy puszystą masę. Następnie dodajemy jogurt, olej, kandyzowaną skórkę, budyń i dokładnie mieszamy. Na schłodzony spód ciasta sypiemy 3 łyżki bułki tartej, wykładamy połowę owoców, masę z jogurtu, posypujemy łyżką bułki tartej, resztą owoców, a na wierzch ścieramy pozostały kawałek ciasta. Wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 45 minut, wyłączamy grzanie i pozostawiamy w uchylonym piekarniku na kolejne 10 minut. Schładzamy w lodówce kilka godzin, najlepiej oczywiście przez noc. Podajemy delikatnie oprószone cukrem pudrem.




6 komentarzy:

  1. Wygląda na soczyste i pyszne, chyba się skuszę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak jest! Aksamitnie delikatne, kremowe, soczyste, słodziutkie!
      Ma tylko jeden mały minusik, zbyt szybko znika ;)

      Usuń
  2. ale pyszne to ciasto :) od razu przypominają mi się letnie dni pełne słońca :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto rewelacyjnie smakuje! Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  3. Ty to jednak pieczesz pyszne ciacha. Ja niestety takiego talentu nie mam do ciast. Nie można się od niego oderwać, te owocki pyszne i do tego jogurtowe mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo!!! Nic trudnego, spróbuj!

      Usuń