piątek, 7 marca 2014

Zupa z pieczonego kurczaka.

     Jest to kolejny pomysł na wykorzystanie resztek z pieczonego drobiu np. z kurczaka pieczonego na tymianku lub pieczonych ćwiartek z kurczaka. Jest pyszna, kremowa, świetnie się prezentuje i świetnie smakuje. Jest szybka w przygotowaniu, niedroga, ale przede wszystkim naprawdę smaczna. Polecam!

Składniki na zupę z pieczonego kurczaka
1 udko lub filet z kurczaka
1 marchewka
kilka różyczek ugotowanego brokuła
pół filiżanki drobnego makaronu
1 łyżka mąki
125 ml śmietany słodkiej 18 % do zup i sosów
750 ml rosołu drobiowego (może być z kostki)
listek laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
ewentualnie przyprawa uniwersalna typu vegeta
     W garnku podgrzewamy rosół, dodajemy marchewkę startą na tarce o największych oczkach, listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy makaron, pokrojone mięso kurczaka i gotujemy aż makaron się ugotuje, następnie zagęszczamy zupę mąka rozpuszczoną w śmietanie, dodajemy drobno pokrojone gałązki brokuła, zagotowujemy, doprawiamy vegetą i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz