poniedziałek, 20 stycznia 2014

Pieczone ćwiartki z kurczaka.

     Lubię pieczonego kurczaka, a najbardziej ćwiartki lub skrzydełka. Chrupiąca, aromatyczna skórka, oprószona przyprawami i ziołami... Lubię je również dlatego, że tak łatwo je przyrządzić. Wystarczy natrzeć je przyprawami, włożyć do piekarnika i na tym nasza praca się kończy, a efekt jest niesamowity. Polecam!!!

Składniki na pieczone ćwiartki z kurczaka
6 ćwiartek z kurczaka
około 6 płaskich łyżeczek przyprawy do kurczaka np. kurczak złocisty
1 spora łyżeczka ziół do drobiu (może być również tymianek lub zioła prowansalskie)
      Ćwiartki myjemy, osuszamy, odcinamy nadmiar skóry (i ewentualnie kuperki) i nacieramy przyprawą do kurczaka. Układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy ziołami. Odstawiamy na około godzinę. Po tym czasie wkładamy odkryte naczynie żaroodporne do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i pieczemy około 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 50-60 minut. Po tym czasie ćwiarteczki są gotowe :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz