wtorek, 4 marca 2014

Kurczak pieczony na tymianku.

     Jest to danie dla wszystkich zamiłowanych mięsożerców :-) Chrupiąca, złocisto-brązowa skórka, skrywająca soczyste, aromatyczne mięso... Najważniejsze to dobrze przyprawić kurczaka, a reszta sama się robi. Ja miałam dużego kurczaka (2,3 kg), więc piekłam go około 2 godzin (mniejszemu ptaszkowi wystarczy 1,5 godziny) i przez te dwie godziny mąż przechodził katusze :-) Zapach był na tyle intensywny i smakowity, że nie dawał mu spokoju. Na szczęście dał radę, ale gdy tylko wyłączyłam piekarnik kazał sobie podać należną mu część i na nic zdały się moje tłumaczenia, że jak postoi pół godziny i ochłonie to będzie lepszy. Odpowiedział tylko, że i tak będzie zaje**sty i taki też był :-) Polecam!!!

Składniki na kurczaka pieczonego na tymianku
1 kurczak o wadze 2,3 kg
2-3 łyżeczki przyprawy do kurczaka
1 łyżeczka ziół do drobiu
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
spora szczypta rozmarynu
kilka gałązek tymianku
3 duże pieczarki
2 średnie cebule
kilka ziemniaków
sól
ewentualnie przyprawa do ziemniaków
     Kurczaka myjemy, kładziemy na desce kręgosłupem do góry i za pomocą nożyc do kurczaka, bądź ostrego noża przecinamy go wzdłuż kręgosłupa. Blachę na której będziemy piekli kurczaka wykładamy folią aluminiową, a na niej układamy umyte gałązki tymianku. Mięso oprószamy z każdej strony przyprawą do kurczaka i układamy na blasze, tak żeby wewnętrzna strona ptaka leżała na blasze, a filety były na górze. Teraz posypujemy wierzch mięsa ziołami do drobiu, papryką, rozmarynem i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 stopni , przykrywamy mięso folią aluminiową i pieczemy kolejne 100 minut. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, a po ugotowaniu kroimy w ćwiartki. Cebule obieramy, kroimy w ósemki, pieczarki czyścimy i kroimy w ćwiartki. Godzinę przed końcem pieczenia kurczaka na blachę wykładamy cebule i pieczarki (ja staram się je wcisnąć pod kurczaka, żeby się nadto z wierzchu nie przypiekły). Piętnaście minut przed końcem pieczenia kurczaka zdejmujemy z niego folię aluminiową, a dookoła wykładamy ugotowane ziemniaki, posypujemy je przyprawą do ziemniaków i dopiekamy. Po wyjęciu kurczaka odstawiamy go na pół godziny, żeby nabrał soczystości. Następnie porcjujemy i podajemy z pieczonymi warzywami. Gotowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz