środa, 5 marca 2014

Makaron z sosem z pieczonego kurczaka z brokułami.

     Dzisiaj zapraszam na pyszny sos, którego podstawą jest pieczony kurczak. Jest to kolejna propozycja na szybki obiad, pod warunkiem, że ma się akurat kawałek pieczonego mięsa. Za bazę do sosu mogą nam posłużyć resztki z kurczaka pieczonego na tymianku lub pieczonych ćwiartek z kurczaka. Jest to naprawdę pyszne danie, pieczone mięso dopełnia smak aksamitnego, kremowego sosu, a dodatek brokułów przełamuje smak nadając mu świeżości. Pycha!!!

Składniki na makaron z sosem z pieczonego kurczaka z brokułami
kawałek pieczonego kurczaka (udko, pierś- wraz ze skórką)
1 średnia cebula
400 ml wody
1 kostka mięsna
2 łyżki mąki
100 ml śmietany słodkiej 18 % do zup i sosów
250 g ugotowanego brokuła
350 g makaronu
olej
sól
pieprz
1 listek laurowy
     Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. W sporym rondlu lub w głębokiej patelni rozgrzewamy olej (możemy użyć tłuszczu wytopionego z pod pieczonego kurczaka, sos będzie miał wtedy zdecydowanie lepszy smak) i smażymy na nim pokrojoną cebulę. Gdy już się ładnie zarumieni dodajemy pokrojonego w kawałki kurczaka, dolewamy wodę, dodajemy listek laurowy, kostkę mięsną i dusimy na wolnym ogniu 10-15 minut. Po tym czasie zagęszczamy sos mąką rozpuszczoną w kilku łyżkach wody, dolewamy śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z makaronem i brokułami, gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz