wtorek, 18 marca 2014

Kotlety mielone z płatkami ryżowymi w sosie.

     Bardzo lubię kotlety mielone. Fakt, że są trochę pracochłonne, bo trzeba zmielić mięso, wyrobić masę, smażyć, dusić..., ale efekt jest zawsze znakomity. Można je przygotować w większej ilości, bo świetnie się sprawdzą na drugie śniadanie. Mąż lubi je włożyć w chrupiącą bułkę z dodatkiem warzyw i wcina aż miło :-) Dzisiaj prezentuję przepis na znakomite kotlety mielone, ale tym razem z dodatkiem płatków ryżowych. Są bajeczne!!! Przede wszystkim są niesamowicie soczyste, aromatyczne, wspaniale komponują się z aksamitnym sosem, który powstaje w czasie duszenia. Jednym słowem -Pycha!!!

Składniki na kotlety mielone z płatkami ryżowymi w sosie
50 dag mięsa mielonego
1 szklanka rosołu
5 łyżek płatków ryżowych
1 cebula
2 ząbki czosnku
namoczona w ciepłym mleku czerstwa bułka
1 duże jajko
0,5 łyżeczki tymianku
0,5 łyżeczki majeranku
0,5 łyżeczki cząbru
0,5 łyżeczki soli
pieprz
przyprawa do mięsa mielonego
bułka tarta
olej do smażenia
1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu
0,25 szklanki słodkiej śmietany 18% do zup i sosów
    Rosół zagotowujemy, wsypujemy płatki ryżowe, gotujemy według instrukcji na opakowaniu, następnie odstawiamy na 5 minut żeby płatki wciągnęły płyn i nieco przestygły. Do sporej miski wkładamy mięso mielone, drobniutko pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki ryżowe, namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, tymianek, majeranek, cząber, sól, 1 łyżeczkę przyprawy do mięsa mielonego, dobrze wyrabiamy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem lub przyprawą do mięsa mielonego. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Z mięsnej masy formujemy spore kotlety o grubości 3-3,5 cm, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron, aż będą złocisto-brązowe. Następnie dolewamy wodę do połowy wysokości kotletów i dusimy 10-15 minut. Po tym czasie wyjmujemy kotlety i zagęszczamy sos mąką rozpuszczona w 0,33 szklanki zimnej wody, następnie dolewamy śmietanę i doprawiamy powstały sos przyprawą do mięsa mielonego lub do gulaszu. Kotlety podajemy polane sosem z dodatkiem ulubionej surówki np. z surówką z młodej kapusty lub z modrą kapustą, albo z fasolką szparagową inaczej. Pychota!!!


4 komentarze:

  1. Wyglądają niesamowicie! Ależ mam ochotę na taką kuchnię teraz.

    OdpowiedzUsuń
  2. Z tymi płatkami do świetny pomysł. A tak w ogóle ja też bardzo lubię mielone i właśnie bardzo mi smakują jako kanapka do chleba :)

    OdpowiedzUsuń