sobota, 23 listopada 2013

Modra kapusta.

      Modra kapusta jest wspaniałym dodatkiem do roladek, lub innych mięs przygotowywanych w sosie, przynajmniej w mojej kuchni :-) Ja przygotowuję ją troszeczkę inaczej, zastępuję ocet sokiem z cytryny, a zamiast skwarek i wytopionego z nich tłuszczu dodaję podsmażoną na oleju cebulkę. Jest przepyszna!!!

Składniki na modrą kapustę
1 mała główka czerwonej kapusty (moja miała 0,6 kg)
2 średnie cebulki
sok z 1/2 cytryny
olej
sól
pieprz
     Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości.
Cebulki obieramy i podsmażamy na rozgrzanym oleju, aż się pięknie przyrumienią.
Ugotowaną kapustę odcedzamy. Do jeszcze gorącej kapusty dodajemy sok z cytryny. Dodajemy stopniowo, mieszamy i próbujemy, by nie przesadzić :-) Następnie doprawiamy solą i pieprzem i gotowe :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz