Dziś obiecane ciasto. Tarta z nadzieniem serowo-dyniowym, przyprawiona cynamonem i innymi korzennymi przyprawami. Jest pyszna! Kruchy spód i słodkie nadzienie zrównoważone odrobiną żurawiny. Jak dla mnie, rewelacja! Polecam!!!
Składniki na tartę z dyni z żurawiną (forma na tart o średnicy 26-28 cm)
CIASTO:
200 g mąki krupczatki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
125 g masła
2 żółtka
NADZIENIE:
200 g mąki krupczatki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
125 g masła
2 żółtka
NADZIENIE:
300 g puree z dyni (tutaj przepis)
200 g trzykrotnie zmielonego twarogu (może być też ricotta)
2 jajka
125 g brązowego cukru
2 łyżki miodu (u mnie miód z mniszka lekarskiego)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (tutaj przepis)
1 płaska łyżeczka cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta mielonych goździków
skórka otarta z jednej pomarańczy (ekologicznej) lub kilka kropel aromatu pomarańczowego
2 garście świeżej żurawiny
Na stolnicy mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło i siekamy nożem, aż uzyskamy z ciasta kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka, nadal siekamy nożem, aż składniki się trochę połączą, odkładamy nóż i szybko zagniatamy ciasto (im mniej je ogrzejemy dłońmi, tym bardziej kruche ciasto otrzymamy), wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty (nie wykładamy jej papierem), wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni C. Schłodzone ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy 10 minut.
Gdy spód tarty się podpieka przygotowujemy nadzienie. Ser mieszamy z dynią, jajkami, cukrem, miodem, ekstraktem waniliowym, przyprawami. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika, wylewamy masę, a wierzch posypujemy żurawiną. Tartę wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy kolejne 35 minut. Gotową tartę po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!!!
Uwielbiam takie wilgotne ciasta! :) że ty jeszcze dynię dostałaś w sklepie :)
OdpowiedzUsuńJa też ;)A dynia z zamrażarki :P
UsuńMmm, rewelacyjnie wygląda :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo ;)
Usuńtarta pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! Dodam jeszcze, że jest pyszna!
Usuńno i noworoczna dieta poszła w las... :D wygląda cudownie, na pewno zrobię!
OdpowiedzUsuń;) He he! Polecam!!!
UsuńDyniowe pyszności dzisiaj :-) świetna tarta, poproszę kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo! Już kroję :)
UsuńMusi być pyszna, bo wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńOj, dziękuję bardzo! I zapraszam na kawałek ;)
Usuńdynię bardzo lubię, a przepis mnie zaintrygował :)
OdpowiedzUsuńNie pozostaje mi nic innego, jak tylko zachęcić do upieczenia :)
Usuńmmm pyszności, już nie mogę się doczekać ponownego sezonu na dynię :-))
OdpowiedzUsuńU mnie sezon na dynię trwa cały rok ;)
UsuńDzięki!!!
Kocham dynię i korzenne przyprawy! Pięknie dobrałaś dodatki!
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo! Pozdrawiam!!!
UsuńPołączyłaś w jedno ciasto prawie wszystkie nasze ulubione smaki! Nigdy tarty nie robiłyśmy, chyba najwyższy czas to zmienić, ale dopiero jak się na uczelni zrobi "luźniej" :)
OdpowiedzUsuń:) Bardzo polecam ;)
UsuńDla mnie również rewelacja, aż chce się jeść :D
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę ;p
UsuńPyszności :) Zjadłabym z przyjemnością! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńTakie korzenne to ja bardzo lubię , fajny pomysł na dynię w tarcie
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! Polecam!
UsuńPyszna! Mam jeszcze dynię i też mam w planie tartę :)
OdpowiedzUsuńCudownie :) Polecam!
Usuń