Wspaniała, mięciutka, delikatna biszkoptowa rolada, świątecznie uperfumowana przyprawą do piernika, przełożona pysznym marcepanowym kremem to idealna propozycja na Bożonarodzeniowy stół. Jest tak dobra, że zniknęła w ciągu jednego popołudnia. Polecam!
Składniki na roladę piernikową z marcepanowym kremem:
BISZKOPT:
3 jajka
3/4 szklanki cukru
3 łyżki oleju
2/3 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao
1 i 1/2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie cały czas miksując, porcjami dodajemy cukier. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C. Gdy masa jest już sztywna i lśniąca wyłączamy mikser i zamieniamy go na trzepaczkę bądź szpatułkę. Do białek dodajemy żółtka, olej i delikatnie mieszamy trzepaczką lub szpatułką, na końcu porcjami dodajemy przesiane suche składniki, za każdym razem dokładnie mieszając. Tak powstałe ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę (standardową z wyposażenia piekarnika) i pieczemy w lekko nagrzanym piekarniku około 12-15 minut (do suchego patyczka).
Na blacie rozkładamy wilgotną ściereczkę (porządnie zmoczoną i dobrze wyciśniętą). Upieczone, gorące ciasto wykładamy na wilgotną ściereczkę w ten sposób, że spód z papierem jest na wierzchu. Następnie ściągamy papier i zwijamy ciasto razem ze ściereczką. Tak przygotowaną roladę odkładamy do całkowitego wystudzenia.
NASĄCZENIE:
10-12 łyżek gorącej wody
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soku z cytryny
Miód rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy sok z cytryny i mieszamy.
KREM MARCEPANOWY:
400 g dobrze schłodzonej śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru (do smaku)
200 g marcepanu
kilka łyżek wrzątku
1-2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)
Śmietanę ubijamy na sztywną pianę. Marcepan rozgniatamy widelcem, dodajemy kilka łyżek wrzątku (i opcjonalnie soku z cytryny), aż uzyskamy gładką pastę. Do ubitej piany dodajemy marcepan, jeszcze chwilę ubijamy i ewentualnie dosładzamy do smaku.
Zimną roladę rozwijamy, równomiernie nasączamy ponczem, smarujemy masą i ściśle zwijamy w roladę. Tak powstałe ciasto zawijamy w folię aluminiową lub spożywczą i przekładamy do lodówki na około 2 godziny.
150 g dobrej klasy czekolady mlecznej
kilka łyżek śmietany słodkiej (18 lub 30%)
Czekoladę wraz ze śmietaną rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dokładnie mieszamy i dekorujemy schłodzone ciasto. Wierzch posypujemy cukrowymi lub czekoladowymi ozdobami. Gotowe!
https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4
Przepis dodaję do akcji:
Dobrze wypieczone Święta.
Agnieszko cudowna roladka :-) wygląda wspaniale :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko, polecam :)
UsuńAle pięknie wygląda, nic tylko zajadać:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, polecam na Święta! :)
UsuńJest idealna! :)
OdpowiedzUsuńDzięki!
UsuńPięknie udekorowane :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo!
UsuńALe smaka narobiłaś! nie mogę takich rzeczy przeglądać na noc, teraz nie zasnę! cudownie wygląda, jeszcze z marcepanem, mhmmm
OdpowiedzUsuńNo Kochana, nie wiem na co czekasz :) Zapraszam (upieklam na jutro dwie takie rolady, chętnie się podzielę). Pozdrawiam cieplutko!!!
UsuńNa widok tej rolady dopadł mnie ślinotok - wygląda przepysznie - pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana! Zapraszam na kawałek ;)
UsuńDivan praznični rolat ♥ Volim marcipan, volim đumbir, sve je po mom ukusu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo Kochana i polecam :)
UsuńFantastyczne zestawienie smaków:) urzekła nas też bardzo delikatna dekoracja rolady:)
OdpowiedzUsuńSuper!
Dziękuję bardzo i polecam się ;)
UsuńBoska rolada, a udekorowanie wprost bajeczne :)
OdpowiedzUsuńCudo :))
Dziękuję bardzo Agnieszko! Pozdrawiam!!!
UsuńWspaniale wygląda. Jak puszek. I tak ślicznie udekorowana :)
OdpowiedzUsuńDodam jeszcze, że smakuje wybornie :)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Klimatyczna jest ta dekoracja w gwiazdki.
OdpowiedzUsuń:) Dzięki!
Usuńpiernik i marcepan, obłędne połączenie :-) przy okazji, życzę pięknych Świąt :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo!
UsuńJa również Tobie i Twoim bliskim, życzę pięknych, spokojnych Świąt! Znając Ciebie będą one wyjątkowo smaczne :))
OdpowiedzUsuńAgnieszko życzę Ci i całej Twojej rodzince wspaniałych świąt - pozdrawiam Halina :-)
Halinko, dziękuję bardzo za życzenia! My również życzymy Tobie i Twojej fantastycznej rodzince zdrowych, wesołych, niezapomnianych Świąt!
UsuńPrawdziwie świąteczny wypiek! Pycha! :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuńja nie lubię marcepanu, ale mój A. byłby zachwycony :)
OdpowiedzUsuńZ bitą śmietaną rolada smakuje równie dobrze :) Polecam i pozdrawiam cieplutko!
UsuńWszystkiego co najlepsze w nadchodzącym 2016 roku życzy Marzynia :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana! Tobie również życzę aby ten rok był niezapomniany (oczywiście z powodu samych dobrych rzeczy), abyś była szczęśliwa i aby Twój uśmiech dawał szczęście innym! Pozdrawiam!
UsuńPyszna, piękna no i ten marcepan... ach zatęskniłam aż do Świąt:)
OdpowiedzUsuńPolecam, smaki genialnie się komponują ;)
UsuńSzukając jakiegoś przepisu trafiłam na stronę "rozpustne gotowanie' i tam -jako polecane - zobaczyłam tę roladę i słowo "marcepan". Z wrażenia i obawy, że reklama "ucieknie" porzuciłam poszukiwany przepis i się nie rozczarowałam. Bardzo dziękuję za wspaniały przepis. Potem wróciłam na "rozpustną" stronę i też jestem bardzo zadowolona.Tak więc podwójne podziękowanie.
OdpowiedzUsuń:D Ten komentarz wywołał ogromny uśmiech na mojej twarzy! Dziękuję za przemiły komentarz i ogromnie się cieszę, że rolada się udała ;) Ściskam ogromnie i pozdrawiam serdecznie!!!
UsuńTa rolada z marcepanowym kremem od wielu lat jest obowiązkiem na stole w każde święta.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę 😊
UsuńAle śliczna, z tymi gwiazdkami. Niechcący "wpadłam" na przepis, ale nie żałuję, Chowam do zapisków. Pozdrawiam. Elżbieta
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę Elu, zapraszam częściej 😊
UsuńPozdrawiam serdecznie.
O losie zapomniałam dodać olej , i tak piękna i pyszna wyszła , już połowy nie ma 😂
OdpowiedzUsuńWspaniale 🥰
Usuń