Zebra.


     Zebra to jedno z wielu ciast szczególnie kojarzących mi się z dzieciństwem. Biało-czarne wzorki nadawały magii tej delikatnej babeczce i sprawiały, że ciasto smakowało jak żadne inne. Wyjątkowość zebry dostrzegam do tej pory, poprzez pryzmat kolejnych pokoleń dzieci zajadających się tym wyjątkowym ciastem. Jeśli macie ochotę na sentymentalną podróż do czasów dzieciństwa lub chcecie uszczęśliwić swoich małych łasuchów zapraszam po przepis.


Składniki na Zebrę: forma 12x31 cm
3 jajka
200 g cukru
3 łyżki cukru waniliowego
300 g mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
80 ml oleju
120 ml mleka
5 łyżeczek gorzkiego kakao + 30 ml mleka (3 łyżki)

     Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (z termoobiegiem do 170°C). Formę wykładamy papierem do pieczenia.
     Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo połowę porcji cukru (czyli 100 g) oraz cukier waniliowy, odstawiamy. Żółtka ubijamy na puszystą masę dodając stopniowo resztę cukru (100 g), następnie ciągle ubijając wlewamy olej i mleko. Na końcu do masy z żółtek dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy na gładką masę. Teraz odkładamy mikser zastępując go łyżką lub trzepaczką, dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Tak powstałe ciasto dzielimy na 2 części, a do jednej z nich dodajemy kakao i 30 ml mleka i mieszamy na gładką masę.
     Do formy wlewamy 2 łyżki jasnego ciasta, następnie 2 łyżki ciemnego ciasta, na nie kolejne 2 łyżki jasnego ciasta i tak aż do wyczerpania składników. Gotową babeczkę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 45-50 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy wykałaczką, czy ciasto się już upiekło. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w foremce na około 15 minut. Po tym czasie ciasto możemy ostrożnie wyjąć z formy, a gdy przestygnie dowolnie udekorować.

Polewa czekoladowa:
60 g czekolady gorzkiej
1 łyżka masła

     Składniki polewy przekładamy do miseczki i topimy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce (wkładamy na 40 sekund i po tym czasie mieszamy, jeśli czekolada nie jest jeszcze płynna wkładamy na kolejne 10-15 sekund). Polewą dekorujemy wierzch ciasta, gotowe!



Komentarze

Prześlij komentarz