środa, 3 maja 2017

Wykwintna drożdżówka z serem i żurawiną.


     Witajcie Kochani! Dziś mam dla Was przepis na pyszne, bardzo mięciutkie ciasto drożdżowe z serem i żurawiną. Znacie już pewnie moją miłość do drożdżowych wypieków, więc nie dziwi już fakt, że każdy nowy przepis próbuję niemal natychmiast. I tak też było tym razem. Ciasto jest na samych żółtkach, śmietance, z dużą zawartością masła i to dzięki tym właśnie produktom ma swój wyjątkowy smak i konsystencję. Jest wyjątkowo miękkie i miękkość tą zachowuje nawet następnego dnia. Jeśli macie ochotę na pachnącą, pulchną drożdżówkę, zapraszam!


Składniki na wykwintną drożdżówkę z serem i żurawiną (na większą keksówkę):
CIASTO:
400 g mąki pszennej tortowej (dobrej jakości)
1/4 szklanki letniego mleka
1 łyżeczka cukru
20 g świeżych drożdży
1/3 szklanki letniej śmietanki 30%
5 żółtek (lub 2 duże jajka)
4 łyżki domowego cukru waniliowego lub cukru
125 g roztopionego, letniego masła

     Mąkę przesiewamy do misy. Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem, w mące robimy wgłębienie i wlewamy weń rozczyn. Misę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 10 minut, po tym czasie drożdże powinny podwoić swoją objętość. Żółtka mieszamy z letnią śmietanką i dodajemy do miski z mąką, dosypujemy cukier i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto (około 8 minut). Po tym czasie dodajemy roztopione masło i zagniatamy, aż masło całkowicie się wchłonie i ciasto przestanie lśnić (kolejne 8 minut). Po tym czasie wierzch ciasta oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60-90 minut, aż ciasto co najmniej podwoi swoją objętość.

NADZIENIE:
250 g dobrze zmielonego twarogu
4 łyżki domowego cukru waniliowego lub cukru
1 jajko
50 g suszonej żurawiny

     Twaróg słodzimy cukrem waniliowym, dodajemy jajko i mieszamy do uzyskania gładkiej pasty. Na koniec dodajemy żurawinę i dokładnie mieszamy.

     Gotowe, wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i chwilę delikatnie wyrabiamy (żeby odgazować ciasto). Dzielimy na dwie równe części, każdą formujemy w kulę, a następnie wałkujemy na cienki placek długości foremki. Na jednym, dłuższym boku placka smarujemy połowę masy serowej, zwijamy w roladę, tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta. Obie roladki układamy na stolnicy, łączymy je u nasady (sklejamy), ostrym nożem nacinamy rolady wzdłuż do połowy głębokości (tak, żeby przez otwór było widać nadzienie), następnie na przemian skręcamy ze sobą roladki tworząc warkocz. Tak przygotowanie ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, formę przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 25-30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury około 180-190°C.

DODATKOWO:
1 jajko
cukier puder

     Wyrośnięte ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40-45 minut. Studzimy w formie, przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.




7 komentarzy:

  1. ależ musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Boska! Musiała oszałamiać zapachem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszna drożdżówka :) kusisz nią :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Narobiłaś ochoty na drożdżówkę! Wszamałabym taką mięciusią kromkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm uwielbiam takiego drożdżówki, szczególnie na śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jej, jak jedwabiście wygląda! I dziękujemy za tak dokładny opis, myślę, że nawet nasza Zuzia dałaby radę zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń