niedziela, 19 marca 2017

Torcik Baileys.


     Torcik Baileys to pyszne, czekoladowe ciasto z dodatkiem likieru Baileys, przełożone kremem na bazie bitej śmietany, twarożku i białej czekolady. Całość tworzy idealną, harmonijną kompozycję. Palce lizać! Bardzo polecam!!!


Składniki na torcik Baileys: na formę o średnicy 20 cm
CIASTO:
150 g masła
100 g gorzkiej czekolady
100 g cukru pudru
500 g gorzkiego kakao
180 ml likieru Baileys (ja użyłam domowego, przepis tutaj)
3 jajka
170 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki soli

     Masło, połamaną w kostki czekoladę, cukier puder, kakao, likier przekładamy do rondelka i podgrzewamy mieszając do rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników, następnie przelewamy do miski i odstawiamy do przestudzenia na 5 minut. Po tym czasie do masy wbijamy jajka i miksujemy około 2-3 minuty. Po tym czasie ciągle miksując dodajemy, łyżka po łyżce, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą. Miksujemy bardzo dokładnie, żeby całość miała gładką konsystencję. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C (z termoobiegiem do temperatury 170°C). Formę wykładamy papierem do pieczenia (ja wyłożyłam tylko dno, a boki wysmarowałam masłem i oprószyłam mąką), do tak przygotowanej tortownicy przekładamy ciasto i pieczemy do suchego patyczka, czyli około 40-50 minut. Upieczone ciasto studzimy i wyjmujemy z formy. Ciasto ma tendencję do wybrzuszeń, należy je odciąć, ale zachować. Równe ciasto dzielimy na trzy blaty, a odcięty wierzchni kawałek kruszymy na drobne kawałki.

Jeśli lubicie, możecie przygotować poncz na bazie kawy i likieru Baileys, lub dobrze osłodzonej herbaty (ja nie nasączałam blatów i ciasto wyszło zwarte i miękkie).


KREM:
200 g zimnej śmietany kremówki (30-36%)
2 łyżki cukru pudru
100 g białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
200 g zmielonego trzykrotnie twarogu (lub Mój ulubiony- sernikowo-kanapkowy)

     Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy przesiany cukier puder i znów ubijamy do połączenia składników. Teraz dodajemy twarożek i płynną czekoladę, ubijamy na najwyższych obrotach do powstania gładkiej, puszystej masy. Chłodzimy około 15 minut.

     Schłodzony krem dzielimy na trzy części. Spodni, zimny blat układamy na paterze, przekładamy pierwszą porcją kremu, na nim układamy drugi blat, drugą część kremu, trzeci blat i ostatnią porcję kremu. Wierzch ciasta dekorujemy okruchami z odciętego kawałka. Torcik chłodzimy co najmniej 2 godziny.


DEKORACJA:
cukrowe jajeczka
ryż preparowany
20 g białej czekolady
zielony barwnik (niebieski + żółty)

     Czekoladę topimy w kąpieli wodnej (lub 20-30 sekund w mikrofalówce), dodajemy odrobinę barwnika i mieszamy. Do czekolady dodajemy 2-3 łyżki ryżu preparowanego i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na folię spożywczą, dokładnie zawijamy, dobrze dociskamy i formujemy gniazdko, wkładamy do zamrażarki na około 10-15 minut. Po tym czasie zawiniątko wyjmujemy z zamrażarki, ogrzewamy w dłoniach i ostrożnie zdejmujemy folię. Gniazdko układamy na cieście, dodajemy kilka cukrowych jajeczek i gotowe!




4 komentarze:

  1. ale puszysty! i na pewno przepyszny, skusiłabym się:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Torcik wygląda obłędnie. :) Uwielbiam czekoladowe ciasta przekładane bitą śmietaną z dodatkiem białej czekolady. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie się prezentuje! :)

    OdpowiedzUsuń