Domowy Baileys.


     Witajcie Kochani! Dziś mam dla Was przepis na domowy likier Baileys bardzo przypominający irlandzki oryginał. Jest kremowy, gęsty, słodki i rozgrzewający ;) Czyż można chcieć czegoś więcej? Idealny na zimowe wieczory pod kocem lub w towarzystwie kawy, a nawet jako słodka polewa do lodów z bitą śmietaną (w wersji dla dorosłych oczywiście!). Ja zamierzam go też użyć do aromatyzowania kremu w cieście, ale o tym niebawem. Dziś natomiast zachęcam Was do przygotowania domowego likieru Baileys, na długi weekend będzie jak znalazł ;)


Składniki na domowy Baileys: na około 1 litr likieru
300 ml dobrej, irlandzkiej whiskey
1 puszka masy krówkowej (ja użyłam gostyńskiej o wadze 510 g)
200 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
2 łyżeczki kawy instant
2 łyżeczki słodkiego kakao
2 łyżki wrzątku
1 łyżeczka pasty waniliowej (lub ziarenka z połowy laski wanilii, ewentualnie 1-2 łyżki ekstraktu z wanilii (tu przepis)

     Do garnka przekładamy masę kajmakową, wlewamy trochę śmietanki i podgrzewamy mieszając, aż masa będzie płynna i bez grudek, wyłączamy grzanie i studzimy. Kawę instant i słodkie kakao wsypujemy do filiżanki, zalewamy wrzątkiem mieszamy do połączenia. Do wystudzonej masy kajmakowej wlewamy resztę śmietanki, rozpuszczoną we wrzątku kawę wraz z kakaem, pastę waniliową i dokładnie mieszamy. Do powstałej masy wlewamy whiskey i mieszamy do połączenia. Likier przelewamy do butelek i chłodzimy. Przechowujemy w lodówce. Gotowe!


Komentarze

Prześlij komentarz