Soczysty filet z indyka.


     Witajcie Kochani! Dziś zapraszam na pysznego indyka, idealnego zarówno na ciepło jak i na zimno. Mięso jest wyjątkowo soczyste, miękkie, wręcz rozpływające się w ustach. Idealne nie tylko na świąteczny stół! Polecam!!!


Składniki na filet z indyka:
1 kg piersi z indyka
2-3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki oregano
1 łyżka smażonej cebulki (przepis)
szczypta suszonego czosnku
folia spożywcza

     Olej i przyprawy mieszamy w misce, a następnie nacieramy powstałą marynatą mięso, odstawiamy na co najmniej trzy godziny (do lodówki). Po tym czasie wyjmujemy mięso z marynaty i szczelnie zawijamy je w folię spożywczą (dokładnie). W sporym garnku zagotowujemy wodę i wkładamy do niej zawinięte mięso, gotujemy na małym ogniu zachowując zależność, że każdy kilogram mięsa gotujemy 60 minut. Ugotowane mięso zostawiamy w gorącej wodzie na kolejne 15 minut, a następnie wyjmujemy i studzimy. Gdy już lekko przestygnie zdejmujemy folię i gotowe! Idealnie smakuje z żurawiną :)



Komentarze

Prześlij komentarz