Panpepato.


     Panpepato to włoskie korzenne ciasto pełne orzechów, podobne do piernika z mnóstwem bakalii, zbliżone do Panforte, ale mniej ciągnące, a bardziej miękkie. Jeśli macie ochotę na słodkie, pyszne ciasto, zapraszam!


Składniki na Panpepato: na formę o średnicy 20 cm
50 g migdałów bez skórek
50 g orzechów laskowych bez skórek
50 g orzechów włoskich
40 g orzechów piniowych
60 g owoców kandyzowanych (lub suszonych moreli, żurawin)
30 g rodzynek (sparzonych i odsączonych)
40 g gorzkiego kakao
1 łyżeczka cynamonu
2 szczypty gałki muszkatołowej
1 szczypta mielonego, białego pieprzu
40 g mąki pszennej
160 ml płynnego miodu
2 łyżki śmietanki 30%

     Bakalie mieszamy z suchymi składnikami, dodajemy miód, śmietankę i mieszamy do połączenia składników. Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy doń bakaliowe ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 165°C około 30 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem). Studzimy.

GLAZURA: (z powodzeniem zastąpimy ją polewą z 100 g czekolady gorzkiej i łyżki masła)
20 g masła
80 g gorzkiej czekolady
30 ml wody
30 g przesianego cukru pudru
dodatkowo 1 łyżka dżemu morelowego

     Czekoladę z masłem topimy w kąpieli wodnej, odstawiamy. Cukier puder mieszamy z wodą i zagotowujemy, dodajemy czekoladę i znów doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy grzanie i ubijamy trzepaczką do wystudzenia (jest to mozolna praca, ale jeśli się nie przyłożymy glazura może się zważyć)

     Chłodne ciasto smarujemy dżemem, oblewamy czekoladą i dekorujemy. Gotowe!

     Gotowe ciasto można przechowywać około dwóch tygodni, a jeśli zrezygnujemy z polewy czekoladowej nawet dwa miesiące, ale jest tak smaczne, że znika o wiele szybciej ;)



Komentarze

Prześlij komentarz