niedziela, 11 grudnia 2016

Panforte czekoladowe.


     Witajcie Kochani. Dziś mam dla Was przepis na niezwykłe toskańskie ciasto, tradycyjnie wypiekane na Boże Narodzenie. Panforte to orzechy oraz suszone (lub kandyzowane) owoce zlepione ciągnącą masą przypominającą miękki nugat. Istnieją dwa warianty klasyczne (miodowe) lub czekoladowe. Panforte jest słodkie, orzechowe z wyraźną nutą skórki pomarańczowej, może leżakować w temperaturze pokojowej nawet do dwóch miesięcy, warto więc upiec je już teraz i cieszyć się jego bogatym smakiem w okresie świątecznym. Polecam!


Składniki na Panforte czekoladowe: tortownica o średnicy 24 cm
140 g całych, blanszowanych orzechów laskowych
140 g całych, blanszowanych migdałów
450 g suszonych i kandyzowanych owoców (morele, daktyle, skórka pomarańczowe, rodzynki, kandyzowane ananasy itp.)
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/8 łyżeczki mielonego białego pieprzu
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki soli
85 g mąki pszennej
2 łyżeczki kakao
130 g cukru
230 g miodu
30 g masła
100 g gorzkiej czekolady

     Orzechy i migdały osobno prażymy na patelni lub w piekarniku (na złoto). Chłodne orzechy, migdały, suszone i kandyzowane owoce, przyprawy, mąkę oraz kakao mieszamy w sporej misce, odkładamy. 
     Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150°C. Z papieru do pieczenia wycinamy koło wielkości dna formy i wkładamy do tortownicy.
     Cukier, miód i masło przekładamy do rondelka i podgrzewamy do wrzenia, a następnie gotujemy około 3 minut- syrop powinien osiągnąć temperaturę 120°C. Teraz wrzucamy połamaną w kostkę czekoladę i podgrzewamy mieszając do jej rozpuszczenia. Masę wlewamy do bakalii i mieszamy do połączenia, a następnie przekładamy do formy. Wierzch ciasta dociskamy i wygładzamy zwilżonymi wodą dłońmi. Pieczemy 40-45 minut. Po tym czasie wyjmujemy Panforte z piekarnika i ostrym nożem odcinamy od brzegów formy, zostawiamy na około 45 minut do wystudzenia. Następnie otwieramy formę, zdejmujemy papier do pieczenia i przekładamy na paterę. Oprószamy cukrem pudrem i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. W razie potrzeby jeszcze raz oprószamy cukrem pudrem. Gotowe!





16 komentarzy:

  1. bakalie i czekolada, pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie cudo :-) W sam raz na Święta. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajne ciacho! :) podoba mi się, w sam raz by urozmaicić święta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O kurcze wspaniałe!! Czy na święta takiego u ciebie uraczę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D Ależ oczywiście!!! Chociaż od wczoraj zjedliśmy niemal połowę ;) Ale resztę już zapakowałam, schowałam i czeka na Święta. Choć ciężko się będzie powstrzymać! Pozdrawiam cieplutko!!!

      Usuń
  5. Po prostu obłędne to ciasto. Z takim bogactwem składników nie może być inaczej. Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Predivan ti je Panforte - mnogo lepo izgleda, a fotografije su ti vrhunske! 👍 Pravila sam ga pre nekog vremena i znam da mu je ukus odličan! I mi smo pola pojeli, a pola sam spakovala da sačeka praznike.. 🎅🎄 Topli pozdrav 💖

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Dragana! Ja też schowałam na Święta, ale dużo zjedliśmy ;), o wiele za dużo ;) Pozdrawiam cieplutko!

      Usuń