czwartek, 1 grudnia 2016

Ciasteczka Linzer.


        Witajcie Kochani! Dziś zapraszam Was na pyszne, mięciutkie, maślane ciasteczka Linzer. Robiłam je po raz pierwszy i jestem zachwycona efektem! Ciasteczka są kruche, słodziutkie, a po przełożeniu dżemem jeszcze bardziej miękną i wręcz rozpływają się w ustach. Bardzo polecam!


Składniki na ciasteczka Linzer:
300 g mąki
200 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła
100 g cukru pudru
szczypta soli
1 żółtko
1/2 łyżeczki pasty z wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
dżem malinowy do przełożenia

     Mąkę łączymy z cukrem pudrem i solą, przesiewamy, a następnie dodajemy masło. Tłuszcz mieszamy z mąką i rozcieramy dokładnie palcami, aż otrzymamy drobną kruszonkę. Teraz dodajemy żółtko i pastę z wanilii lub ekstrakt waniliowy, mieszamy i szybko zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy je w folię spożywczą i chłodzimy co najmniej 1 godzinę (ale w lodówce może czekać nawet do następnego dnia). Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 5 mm, wycinamy pożądane kształty (w połowie ciastek wycinamy otwory) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 8-10 minut. Pamiętajmy, że ciasteczka mają się tylko delikatnie zarumienić. Upieczone ciasteczka studzimy, a następnie te z dziurką oprószamy cukrem pudrem. Dżem przecieramy przez sitko (żeby pozbyć się pestek), jeśli nie mamy dżemu z malin równie dobrze możemy użyć powideł śliwkowych lub innego, gęstego dżemu (u mnie z truskawek). Na każdym pełnym ciastku równomiernie smarujemy dżem, przykrywamy ciastkiem z dziurką i gotowe!

     Z tego samego ciasta możecie przygotować również pyszne ciasteczka z prażonym słonecznikiem w miodowej glazurze.





14 komentarzy:

  1. ciasteczka z dżemem, boskie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne i bardzo apetyczne ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają świetnie i...częstuję się do kawki. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę ;) Do kawki będą w sam raz.

      Usuń
  4. Ciągle sobie obiecuję, że w końcu je zrobię;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To już czas najwyższy spełnić obietnicę :)

      Usuń
  5. Ahh, ale pięknie wyglądają i na pewno są pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak Patrycjo! Polecam, nie tylko na Święta ;)

      Usuń
  6. Cudowne, Aguś zapisuje sobie przepis i takie upiekę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę Marzenko i czekam na efekty ;)

      Usuń