niedziela, 12 czerwca 2016

Bułeczki drożdżowe z dżemem i truskawkami II (bez jajek).


     Witajcie Kochani! Sezon na truskawki trwa w najlepsze, więc zapraszam Was na puszyste mięciutkie bułeczki drożdżowe z nimi w roli głównej. Jakiś czas temu publikowałam przepis na Bułeczki drożdżowe z dżemem i truskawkami, a dziś przedstawię Wam nieco inną recepturę. Ciasto jest mięciutkie, nadziane dżemem, a przysłowiową wisienkę na torcie stanowi soczysta truskawka. Najlepsze oczywiście jeszcze ciepłe! Jak smakują po wystudzeniu to nie wiem, bo zniknęły niemal natychmiast! To chyba najlepsza rekomendacja :). Chętnych zapraszam po przepis.


Składniki na bułeczki drożdżowe z dżemem i truskawkami II (bez jajek): na 8 sztuk
300 g mąki tortowej
15 g świeżych drożdży
100 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
100 ml ciepłej maślanki
50 g roztopionego masła
5 łyżek cukru
szczypta soli
1 łyżeczka oleju

     Mąkę przesiewami i robimy w niej wgłębienie. Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru oraz z mlekiem i dokładnie rozcieramy. Powstały rozczyn wlewamy do mąki i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie drożdże powinny już wyrosnąć. Teraz dodajemy maślankę, letnie masło, cukier, sól i mieszamy całość łyżką. Następnie odkładamy łyżkę i zagniatamy (ręcznie lub za pomocą miksera) gładkie, elastyczne ciasto (nie krócej niż 8 minut). Wierzch ciasta smarujemy olejem, miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 60 minut. 

DODATKOWO:
dżem (u mnie z zielonego agrestu)
8 truskawek
żółtko do smarowania (lub mleko)
cukier puder do oprószenia

     Gotowe ciasto przekładamy na oprószony mąką blat lub stolnicę i chwilę wyrabiamy (żeby odgazować ciasto). Formujemy ciasto w kulę i dzielimy na 8 równych części. Każdą z nich znów formujemy w kulkę, a następnie wałkujemy na 3-4 milimetrowy placek, smarujemy 1-2 łyżeczkami dżemu i nacinamy wzdłuż ostrym nożem, dokładnie tak jak w przepisie na Tureckie bułeczki z serem (masło zastępujemy dżemem), zwijamy i formujemy zgodnie z instrukcją w tamtym przepisie. Gotowe bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a na sam środek bułki wciskamy truskawkę. Tak przygotowane drożdżówki zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut (w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C). Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym żółtkiem lub mlekiem i pieczemy do zarumienienia, czyli około 15 minut. Upieczone oprószamy cukrem pudrem i gotowe!




14 komentarzy:

  1. pyszne bułeczki :) porywam jedną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Są na pewno bardzo pyszne. Mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  3. Czesc Aga!Przepiekne,super apetyczne...Jak zawsze zreszta :-)Goraco pozdrawiam,pa! Angelika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć Angela! Dziękuję bardzo i pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  4. jejku jejku jak pięknie wygląda! na pewno są pyszne! wpraszam się na spróbowanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, Ty jesteś zawsze mile widziana, więc nie musisz się wpraszać ;) Dzięki i pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  5. Aguś cudowne zawijaski, wyglądają pysznie i z chęcią bym teraz taką jedną bułę zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aguś bułeczki wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń