sobota, 7 maja 2016

Jabłecznik z masą śmietanowo-jajeczną.


     Ja wiem, że teraz królują: rabarbar i truskawki, ale nie mogłam się oprzeć, musiałam je upiec i podzielić się z Wami przepisem na to ciasto. Robiłam ostatnio porządki w przepisach (mam kilka zeszytów i mnóstwo karteczek poukładanych w jednej dużej szufladzie w kuchni, jak również powtykanych we wszystkie możliwe książki kucharskie). Czasami mi się wydaje, że pomimo tego, że korzystam z nich bez przerwy i gdy przepis trafi na bloga to kartka jest zbędna i z czystym sumieniem ją wyrzucam, to karteczek wciąż przybywa :). Taka już jestem. Wszyscy znają moje zamiłowanie do gotowania i pieczenia, i znoszą mi swoje wypróbowane przepisy, co sprawia mi oczywiście ogromną radość. Podczas tej mozolnej pracy (zawsze układam je na kilku kupkach 1. muszę zrobić natychmiast, 2. sezon się zaczyna więc pewnie niedługo zrobię, 3. sezon wkrótce, lepiej niech będą na wierzchu, 4. niech czekają na kolejny sezon), natrafiłam na ten przepis. Piekłam to ciasto jeszcze na studiach i muszę Wam przyznać, że było wyjątkowo smaczne. Oczywiście nie było odwrotu, bo nabrałam na nie takiej ochoty, że upiekłam jeszcze tego samego dnia. Kruchy spód, soczyste jabłka, kremowa masa i wszystko to zapieczone pod chrupiącą kruszonką, pycha! Ciasto podałam z lodami waniliowymi, na które przepis publikowałam ostatnio. Teraz się zastanawiam, czy znów nie upiec, zastępując jabłka rabarbarem. Co sądzicie o takim połączeniu? Pewnie złamałyby słodycz, nadając odświeżającej kwaskowatości. Mniam! A miałam już nic nie piec w ten weekend :)


Składniki na jabłecznik z masą śmietanowo-jajeczną: na tortownicę o średnicy 26-28 cm, lub formę o wymiarach 24x28 cm
KRUCHY SPÓD:
160 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 szklanki mąki pszennej

     Formę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Masło ubijamy z przesianym cukrem pudrem do połączenia, a następnie dodajemy mąkę, chwilę miksujemy i zagniatamy gładkie ciasto (jeśli jest zbyt sypkie dodajemy łyżkę zimnej wody). Gotowym ciastem wykładamy formę (spód i 2 cm rant), nakłuwamy widelcem i pieczemy na złoty kolor.

JABŁKA:
5 i 1/2 szklanki jabłek (obranych i pokrojonych w 1-2 cm kostkę)
1/2 szklanki cukru
3/4 łyżeczki cynamonu

     Jabłka przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem i dusimy około 3 minut (od momentu zagotowania). Studzimy.

MASA ŚMIETANOWO-JAJECZNA:
2 duże jajka
1/4 szklanki cukru pudru
200 g śmietany kremówki (30%)

     Jajka ubijamy z przesianym cukrem pudrem na puch (około 5 minut), następnie wlewamy śmietankę i jeszcze chwilę ubijamy.

KRUSZONKA:
3/4 szklanki mąki
1/3 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
70 g masła

     Suche składniki mieszamy i przesiewamy do miski, dodajemy masło i miksujemy aż powstanie kruszonka.

     Na podpieczony spód rozkładamy jabłka, masę jajeczną jeszcze raz dokładnie mieszamy i zalewamy nią owoce, wszystko to posypujemy kruszonką i pieczemy w temperaturze 170°C na złoty kolor, czyli około 30-35 minut. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Gotowe :)


12 komentarzy: