niedziela, 22 maja 2016

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami II.


     Witajcie Kochani! Dziś mam dla Was kolejny przepis na pyszną drożdżówkę z rabarbarem i truskawkami (pierwszy przepis znajdziecie tutaj). Dzisiejszy przepis jest nieco inny, gdyż rabarbar posłużył mi za nadzienie, a truskawki natomiast tradycyjnie powędrowały na wierzch. Tym razem zrezygnowałam z kruszonki, choć jej miłośnicy mogą śmiało zredukować ilość truskawek, zastępując je kruszonką. Niemniej jednak smak i konsystencja ciasta przeszły moje oczekiwania. Wnętrze jest soczyste, słodko-kwaśne, idealnie wyważone ze smakiem słodkich truskawek i ciasta. Wszystkim miłośnikom sezonowych ciast polecam ten przepis!


Składniki na ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami II: na formę 24x30
ROZCZYN:
40 g świeżych drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
3 szklanki mąki tortowej (dobrej klasy)
POZOSTAŁE SKŁADNIKI CIASTA:
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 jajko
5 łyżek cukru z wanilią (przepis tutaj) lub zwykłego cukru
szczypta soli
65 g roztopionego masła

     Mąkę przesiewamy do misy miksera i robimy wgłębienie. Drożdże zasypujemy cukrem, dodajemy letnie mleko i dokładnie mieszamy. Zaczyn wlewamy w dołek zrobiony w mące i odstawiamy na 10 minut, żeby drożdże podrosły. Do wyrośniętego zaczynu wlewamy mleko wymieszane z jajkiem, dosypujemy cukier, sól i mieszamy łyżką. Następnie miksujemy ciasto, aż będzie zwarte i elastyczne, czyli około 6-7 minut. Po tym czasie wlewamy masło i dalej wyrabiamy kolejne 5 minut, czyli do czasu, aż tłuszcz się wchłonie i ciasto przestanie błyszczeć. Ciasto pozostawiamy w misce, wierzch oprószamy mąką, całość przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 60 minut, żeby wyrosło.

NADZIENIE Z RABARBARU:
300-350 g rabarbaru
3 łyżki cukru (do smaku)

     Rabarbar myjemy i kroimy w 1 cm kawałki, przekładamy do garnka, dolewamy 1-2 łyżki wody, dodajemy część cukru i dusimy około 1-2 minuty (od czasu zagotowania). Dosładzamy do smaku. Rabarbar powinien zostać w kawałkach (w większości), studzimy.

DODATKOWO:
około 15 truskawek pokrojonych w mniejsze kawałki
cukier puder do oprószenia.

     Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Pierwszą część wałkujemy i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Na cieście równomiernie rozkładamy rabarbar i przykrywamy drugim rozwałkowanym kawałkiem, a na wierzch układamy truskawki. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut (w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 175°C). Wyrośnięte ciasto pieczemy około 35-40 minut, czyli aż się zarumieni, a wetknięty weń patyczek wyjmiemy suchy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Gotowe!



18 komentarzy:

  1. uwielbiam drożdżowe i rabarbar:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również! Dlatego trzeba korzystać ;)

      Usuń
  2. Rabarbar, truskawki i ciacho - połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie sposób się z Tobą nie zgodzić :)

      Usuń
  3. wspaniałe sezonowe ciacho :)

    OdpowiedzUsuń

  4. uwielbiam sezonowe ciasta, więc wpisuję się jako chętna na mały kawałeczek - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie nie ma małych kawałków, tylko takie konkretne :) Zapraszam!

      Usuń
  5. Wspaniałe, i tak bogato nadziane :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Predivan kolač ♥ Prijavljujem se i ja za veeeeeeliko parče! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, bardzo się cieszę, że ciasto Ci się spodobało! Specjalnie dla Ciebie kroję właśnie duży kawałek. Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  7. witam super ciasto i zapraszam na bloga nowego pozdrawian juz piekłam i jest super

    OdpowiedzUsuń