czwartek, 7 kwietnia 2016

Zupa krem z brokuła z karmelizowaną cebulką.


     Jest to jedna z ulubionych zup mojego męża, moja z resztą też ;) Pyszna, kremowa, bez grama mięsa, za to o wspaniałym, brokułowym smaku. Idealnym dodatkiem do niej jest karmelizowana cebulka, która wzbogaca smak i czyni całość niezapomnianą. Bardzo polecam!


Składniki na zupę krem z brokuła z karmelizowaną cebulką:
KARMELIZOWANA CEBULKA:
2 średnie cebule
olej
sól
cukier

     Cebule obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy jest już szklista dodajemy sól, patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości. Następnie odkrywamy pokrywkę, posypujemy cebulę kilkoma szczyptami cukry, czekamy aż ewentualna woda odparuje i cebulka nabierze apetycznego, brązowego koloru. Studzimy.

ZUPA:
1 litr bulionu warzywnego
3-4 spore ziemniaki
500 g brokuła
sól
pieprz

     Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do bulionu i gotujemy. Gdy ziemniaki są już niemal ugotowane dodajemy umyte różyczki brokuła i gotujemy do miękkości, ale bez przykrycia! Gotową zupę blendujemy, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy na talerze i dekorujemy cebulką. Gotowe!!!


     W ten sam sposób można przygotować również zupę z kalafiora, jest równie pyszna. Polecam!


16 komentarzy:

  1. Od jakiegoś czasu bardzo pokochałam zupy kremy, a twoja Aguś wygląda wspaniale i jeszcze ta cebulka :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam bardzo smakuje ta kombinacja, więc polecam szczególnie ;)

      Usuń
  2. Bardzo lubię krem z brokuła, dodam taką cebulkę następnym razem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszna zupka :) ja przeważnie dodaję jeszcze ser pleśniowy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Divna čorbica! Mnogo volim i brokoli i karamelisan luk! ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więc ta propozycja będzie idealna dla Ciebie ;)

      Usuń
  5. Wspaniały akcent w zupie to ta karmelizowana cebulką. Zupy kremy to moje ulubione zupy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam dodatek cebuli, niebo w buzi ;)

      Usuń
  6. Witaj Aga!!Wspaniala zupka,przepadam za zupami wszelkiego typu.Dzisiaj ugotowalam taki swojki,polski rosol z przeogromna iloscia warzyw...Bardzo goraco pozdrawiam i caluje!!!!!!!
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć Angela! Taki pyszny rosołek to obowiązkowo trzeba ugotować na niedzielny obiadek ;) Dla synusia koniecznie z lanymi kluseczkami! Jak Wam zostanie trochę rosołu to polecam ten przepis, memu mężusiowi baaaardzo smakuje (chociaż jest bez mięsa :D) Pozdrawiam cieplutko, choć dzisiaj u nas straszna zimnica, deszcz i wiatr :( Dobrze, że mamy pyszny drożdżowy placek z jabłkami i cynamonową kruszonką :D Zapraszamy!

      Usuń
  7. Uwielbiam kremowe zupki :) ta musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń