niedziela, 3 kwietnia 2016

Bulion warzywny.


     Dziś Kochani mam dla Was przepis na podstawowy składnik wielu zup i sosów, a mianowicie na bulion warzywny. Bulion (zwany także rosołem warzywnym) jest bardzo prosty do przygotowania, praktycznie sam się robi :), więc tym bardziej zachęcam Was do przygotowywania go samodzielnie,(zamiast korzystania z gotowej kostki). Najlepiej smakuje ugotowany z warzyw pochodzących z własnego ogródka, ale teraz, wczesną wiosną, ratujemy się włoszczyzną ze sklepu. Na szczęście w naszej przepastnej zamrażarce mamy jeszcze nać lubczyku i selera, bez których ciężko by mi było odpowiednio doprawić zupę. 
     Jeśli macie ochotę na bulion drobiowo-warzywny wystarczy do podanych proporcji dodać niedużą pierś z kurczaka. 


Składniki na bulion warzywny:
łyżeczka oleju rzepakowego
1 średnia cebula
1,2 litra wody
1 pietruszka
1 średni seler lub pół dużego
4 marchewki
1 por (biała część)
1 gałązka lubczyku
4-5 gałązek selera z nacią (lub 2-3 gałązki selera naciowego)
5 ziaren ziela angielskiego
2 listki laurowe
kilka ziaren pieprzu
sól do smaku
natka pietruszki

     W sporym garnku rozgrzewamy olej. Cebulę obieramy, przecinamy na pół i kładziemy przecięciem na rozgrzany tłuszcz. Garnek przykrywamy pokrywką i czekamy aż cebula będzie już ciemnobrązowa (niemal czarna), a następnie ostrożnie wlewamy wodę, dodajemy obrane marchewki, pietruszkę i seler. Por, lubczyk i nać selera związujemy bawełnianą nicią i wrzucamy do wywaru. Dodajemy jeszcze ziele angielskie, listki laurowe, pieprz i płaską łyżeczkę soli. Tak przygotowaną zupę zagotowujemy i zmniejszając ogień do minimum, gotujemy do miękkości warzyw (im dłużej, tym smak bulionu intensywniejszy, ale godzina to maximum). Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki. Gotowe!


     Jeśli potrzebujemy czysty wywar to bulion należy przecedzić przez gęste sito. Warzywa można zużyć do zrobienia sałatki jarzynowej, lub pokroić w duże kawałki, podsmażyć na maśle, doprawić solą, cukrem, ziołami i podać jako dodatek do drugiego dania.


12 komentarzy:

  1. taki bulion to podstawa wielu dań:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki domowy jest najlepszy :-) podstawa zup i sosów :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bulion to podstawa, ale zawsze mi czegoś brakowało w smaku i sie konczyło na dodawaniu kostki rosołowej :( teraz myślę, że nie bedzie juz mi potrzebna, dzięki za przepis!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję Kasiu! Pozdrawiam cieplutko!

      Usuń
    2. no i zrobiłam, jest super! Dziękuję Agusiu!

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę i polecam się :) Pozdrawiam cieplutko!!!

      Usuń
  4. Fina supica! Onu od mesa ne jedem i ne pravim, a ova tvoja od povrća je super ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem Kochana, że nie jesz mięsa. Ja też zaczynam ograniczać i czuję się rewelacyjnie ;) Pozdrawiam cieplutko i życzę miłego dnia!

      Usuń