Sernik w kakaowym cieście, zwany "królewskim".


     Dziś zapraszam Was na pyszny sernik w kakaowym cieście, przez większość zwany "królewskim". Skąd ta nazwa? Łatwo się domyśleć, gdyż jest przepyszne, wręcz godne królewskiego stołu. Przygotowuję je na niemal wszystkie święta i większe uroczystości (zdjęcia jeszcze w klimacie Wielkanocnym). Oprócz tego, że jest wyśmienite w smaku, zawsze się udaje, to jeszcze pięknie się prezentuje na świątecznym stole. Bardzo polecam, nie tylko od święta ;)


Składniki na sernik w kakaowym cieście, zwany "królewskim": na formę 24x28 cm
SPÓD:
250 g mąki pszennej
40 g cukru pudru
2-3 łyżki kakao
150 g masła
1 małe jajko

     Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, kakao i przesiewamy. Dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło i siekamy do uzyskania drobnej kruszonki. Następnie dodajemy jajko, mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto. Teraz wałkujemy i wykładamy nim wyścieloną papierem do pieczenia formę (spód i 1 cm rant). Chłodzimy.

MASA SEROWA:
500 g twarogu 2-3 razy mielonego
400 ml śmietany słodkiej (18% lub 30%)
(zamiast twarogu i śmietany można użyć 1 kg sera w wiaderku)
4 jajka
200 g cukru
skórka otarta z 1 cytryny lub pomarańczy (niepryskanej)
2 budynie waniliowe

     Twaróg miksujemy ze śmietaną i jajkami, kolejno dodając resztę składników. Cały proces miksowanie nie powinien być zbyt długi, żeby zbytnio nie napowietrzać masy. Gotową masę wykładamy na schłodzony spód.

     Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C.

KRUSZONKA:
120 g mąki pszennej
2-3 łyżki kakao
80 g cukru pudru
100 g zimnego masła

     Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, kakao i przesiewamy, dodajemy pokrojone w kostkę masło i siekamy do uzyskania luźniej kruszonki. Teraz posypujemy nią masę serową i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do uzyskania tzw. suchego patyczka, czyli 50-60 minut. Po upieczeniu dobrze chłodzimy. Gotowe!



Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Nie chcę Cię podpuszczać, ale ciekawa jestem czy dasz radę ;)

      Usuń
  2. Naprawdę królewskie ciasto:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. No nie,Aga jak mozesz tak kusic... Moj przeulubiony sernik:)Twoj jest wspanialy !Szkoda,ze u mnie nie mozna dostac bialego sera.Coz,pociesze sie zdjeciami ;) Angelika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzisz Kochana, już masz kolejny powód, by przyjechać na urlop do Polski ;) Serniczek będzie czekał :D

      Usuń
    2. Polecam zastąpić biały ser ,zobacz przepis na sernik z greckich jogurtów i dalej normalnie ten przepis -pozdrawiam tak to robię w Holandii

      Usuń
    3. Dzięki za świetną wskazówkę ;)

      Usuń
  4. (Chyba) Kiedyś taki jadłam. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. He he! Jeśli nie, to koniecznie spróbuj :) I masz rację, pycha! Pozdrawiam cieplutko!!!

      Usuń
  5. Divan kolač! ♥ Sviđa mi se što je odozgo čupav :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zawsze ten sernik robię z jogurtu greckiego i jest super,ale nie ma tego smaku co ser polski.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słyszałam, że twaróg łatwo zrobić samemu. Może warto spróbować?

      Usuń
  7. Nie trzeba p. do Pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W kruchym cieście proszek nie jest niezbędny. Można dodać płaską łyżeczkę, ale nie jest to konieczne.

      Usuń

Prześlij komentarz