piątek, 29 kwietnia 2016

Sernik w kakaowym cieście, zwany "królewskim".


     Dziś zapraszam Was na pyszny sernik w kakaowym cieście, przez większość zwany "królewskim". Skąd ta nazwa? Łatwo się domyśleć, gdyż jest przepyszne, wręcz godne królewskiego stołu. Przygotowuję je na niemal wszystkie święta i większe uroczystości (zdjęcia jeszcze w klimacie Wielkanocnym). Oprócz tego, że jest wyśmienite w smaku, zawsze się udaje, to jeszcze pięknie się prezentuje na świątecznym stole. Bardzo polecam, nie tylko od święta ;)


Składniki na sernik w kakaowym cieście, zwany "królewskim": na formę 24x28 cm
SPÓD:
250 g mąki pszennej
40 g cukru pudru
2-3 łyżki kakao
150 g masła
1 małe jajko

     Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, kakao i przesiewamy. Dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło i siekamy do uzyskania drobnej kruszonki. Następnie dodajemy jajko, mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto. Teraz wałkujemy i wykładamy nim wyścieloną papierem do pieczenia formę (spód i 1 cm rant). Chłodzimy.

MASA SEROWA:
500 g twarogu 2-3 razy mielonego
400 ml śmietany słodkiej (18% lub 30%)
(zamiast twarogu i śmietany można użyć 1 kg sera w wiaderku)
4 jajka
200 g cukru
skórka otarta z 1 cytryny lub pomarańczy (niepryskanej)
2 budynie waniliowe

     Twaróg miksujemy ze śmietaną i jajkami, kolejno dodając resztę składników. Cały proces miksowanie nie powinien być zbyt długi, żeby zbytnio nie napowietrzać masy. Gotową masę wykładamy na schłodzony spód.

     Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C.

KRUSZONKA:
120 g mąki pszennej
2-3 łyżki kakao
80 g cukru pudru
100 g zimnego masła

     Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, kakao i przesiewamy, dodajemy pokrojone w kostkę masło i siekamy do uzyskania luźniej kruszonki. Teraz posypujemy nią masę serową i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do uzyskania tzw. suchego patyczka, czyli 50-60 minut. Po upieczeniu dobrze chłodzimy. Gotowe!



16 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Nie chcę Cię podpuszczać, ale ciekawa jestem czy dasz radę ;)

      Usuń
  2. Naprawdę królewskie ciasto:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. No nie,Aga jak mozesz tak kusic... Moj przeulubiony sernik:)Twoj jest wspanialy !Szkoda,ze u mnie nie mozna dostac bialego sera.Coz,pociesze sie zdjeciami ;) Angelika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzisz Kochana, już masz kolejny powód, by przyjechać na urlop do Polski ;) Serniczek będzie czekał :D

      Usuń
    2. Polecam zastąpić biały ser ,zobacz przepis na sernik z greckich jogurtów i dalej normalnie ten przepis -pozdrawiam tak to robię w Holandii

      Usuń
    3. Dzięki za świetną wskazówkę ;)

      Usuń
  4. (Chyba) Kiedyś taki jadłam. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. He he! Jeśli nie, to koniecznie spróbuj :) I masz rację, pycha! Pozdrawiam cieplutko!!!

      Usuń
  5. Divan kolač! ♥ Sviđa mi se što je odozgo čupav :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę Kochana! I polecam przepis!

      Usuń